Liikkuvien työkoneiden yhteenpuhaltajat: Osaamiskeskus nostaa toiminnan uudelle tasolle

Liikkuvien työkoneiden kaksoissiirtymän kansallinen edistäminen on vahvalla pohjalla. Tiekartta ja viiden yliopiston yhteistyö siivittävät kotimaista osaamista.

Liikkuvien työkoneiden kansallinen verkosto edistää alan kaksoissiirtymää teollisuuden ja tutkijoiden laatiman tiekartan suunnitelmien mukaisesti. Tutkimuspuolen osaamista kehitetään alustan ”Platform of Excellence” avulla.

Kaksoissiirtymän edistämisen viimeisimpiä toimia ovat olleet kansainvälisen verkoston vahvistaminen, yritys- ja koulutustarpeiden kartoittaminen sekä regulaation mahdollisuuksien ja kompastuskivien selvittäminen.

– Kansainvälisyys on tärkeä osa Platform of Excellence -verkostoa, ja hyödyttää toimijoita pitkällä tähtäimellä. Tätä työtä on vahvistettu kutsumalla Euroopasta muutamia kärkitoimijoita mukaan verkostoon, kertoo tiiminvetäjä Heini Wallander Business Tampereelta.

– Olemme onnistuneet hienosti suomalaisen osaamisen yhteen kokoamisessa. Täällä osataan paljon, mutta emme voi tuudittautua itseriittoisuuteen, vaan tarvitsemme verkostoomme myös kansainvälistä kärkeä, Wallander korostaa.

Tiekartasta nykypäivän keltaiset sivut

Miika Kaski Sandvikilta esitteli Platform of Excellence -seminaarissa Tampereella 30.10. alan trendejä: vähähiilisyys, automaatio ja robotiikka sekä datan rooli tuovat uudistuksia liikkuvien työkoneiden alalle. Yhteistyö yritysten välillä mahdollistaa uusien teknologioiden kehittämisen. Oma kysymyksensä on osaajista kilpaileminen.

Verkosto on kartoittanut yliopistoissa parhaillaan tehtävää liikkuvia työkoneita ja niiden sähköistämistä koskevaa tutkimusta ja lähitulevaisuuden tutkimusaiheita sekä visiotasolla myös sitä, mitä tullaan tutkimaan.

Seminaarin osallistujat pohtivat optimaalisia tapoja hyödyntää tiekarttaa jatkossa. Toiveissa on, että tiekartan sisältämä tieto toimii interaktiivisesti yritysten suuntaan, muun muassa rekrytoinnin tukena, yrityksen kehittämisen suuntaajana ja omien vahvuuksien hahmottamisessa. Lisäksi se voi toimia inspiraatio- ja tietolähteenä väitöskirjojen tekijöille.

Tiekartan ”keltaisten sivujen” toivotaan auttavan ongelmanratkaisussa ja oikeiden henkilöiden tavoittamisessa.

– Tiekartta on kuin entisajan ”keltaiset sivut”, joista esimerkiksi tuotekehitysinsinööri saa helposti selville missä yliopistossa ja kuka tutkija on kehittänyt teoriaa ja ratkaisuja häntä koskevaan suunnittelutehtävään, professori Matti Vilkko Tampereen yliopistolta kertoo.

Liikkuvien työkoneiden sähköistyessä kauko-ohjaus yleistyy. Seminaarissa 30.10. esitettiin kysymys, ovatko nykypäivän videopelaajat tulevaisuuden koneenkäyttäjiä.

Kansallinen yhteistyö on vahvistunut

Huippuosaamisen alusta Platform of Excellence ja siihen kytkeytyvä tutkimusverkosto käsittää tällä hetkellä Tampereen lisäksi korkeakoulut Helsingistä, Oulusta, Lappeenrannasta ja Turusta. Jokaisesta korkeakoulusta on nimetty yhteyshenkilö ja yhteensaattaja, Academic Fellow, joiden voimin toiminta jatkuu ja kehittyy.

Professori Matti Vilkko uskoo, että Adacemic Fellows -vastuulliset takaavat, että tutkimus saadaan ulos yliopistojen siiloista ja kansalliseen yhteistyöhön.

Tiekartan ja tohtoripilottiohjelman lisäksi yhteistyötä tehdään muiden tohtoriohjelmien kanssa esimerkiksi tekoälyyn liittyen.

– Suurin osa tohtoriopiskelijoista on kansainvälisiä opiskelijoita, jotka haluaisimme myös pitää Suomessa, Vilkko kertoo.

– Tässä yritykset ovat tärkeässä roolissa, Wallander lisää.

SIX-yritysklusteri ja FIMA-yhteistyöfoorumi ovat vetäneet alan yhteistyötä. SIX-yritysklusterin yhteistyö täyttää neljä vuotta. Huippuosaamisen kehittämisalustan verkostotyötä on puolestaan tehty viimeiset kaksi vuotta Innokaupunkien vetovastuuhankkeessa.

– Olemme tehneet tätä koko Suomelle. Työ hyödyttää koko maan teollisuutta, Heini Wallander sanoo.

Muun muassa kansainvälistä verkostoitumista ja työpajoja fasilitoinut Wallander on tyytyväinen, että yritysten tuki yhteistyölle on niin vahvaa liikkuvien työkoneiden alalla.

– Business Tampereen fasilitointi mahdollisti sen, että me pystyimme keskittymään omiin osaamisalueisiimme, kiitteli profesori Matti Vilkko Platform of Excellence in Mobile Work Machines -seminaarissa 30.10.

Osalliset ovat yksimielisiä siitä, että toimintaa on hyvä jatkaa viemällä se seuraavalle tasolle esimerkiksi osaamiskeskuksen muodossa. Millaisessa muodossa, jää nähtäväksi.

– Osaamiskeskus vahvistaa toiminnan jatkuvuutta ja verkoston organisoitumista ja vie sen seuraavalle tasolle, Vilkko uskoo.

Kansainvälinen verkostotyö jatkuu lähiaikoina myös muun muassa tutkimusdatan jakamiseen liittyvän työpajan muodossa. Uusia EU-hankkeita edistetään puolestaan yhdessä tutkimuskumppanien ja VTT:n kanssa.

Videolla Heini Wallander ja Matti Vilkko kertovat SIX-PoE-hankkeen jatkosta.

Seuraa tulevaa toimintaa SIX-klusterin kanavissa! SIX | Sustainable Industry X

Future Mobile Work Machines -seminaari järjestetään vuonna 2025 lokakuussa.

Pääkuva: Heini Wallander Business Tampereelta, Matti Vilkko Tampereen yliopistolta ja Antero Kutvonen LUT-yliopistolta liikkuvien työkoneiden seminaarissa Tampereella 30.10.2024.

Six-PoE on yksi Innokaupunkien vetovastuuteemoista. Temaattinen yhteistyö tuo kaupunkien voimavaroja yhteen ja edistää hyvien käytäntöjen leviämistä ja kansainvälistä yhteistyötä ja investointeja. Tavoitteena on vauhdittaa elinkeinoelämän uudistumista ja kestävien ratkaisujen käyttöönottoa kaupungeissa. Innokaupungit tukevat innovaatioita, soveltavat tutkimusta ja tekevät kokeiluita.

Tämä artikkeli on SIX-PoE-hankkeesta kertova kolmas ja viimeinen osa.


Edellinen osa: Liikkuvien työkoneiden verkosto: ”Rakennamme kilpailun sijaan pitkäjänteistä yhteistyötä”  – Innokaupungit