Samarbetet bakom mobila arbetsmaskiner: Kompetenscentret lyfter verksamheten till en ny nivå
Det nationella främjandet av den dubbla omställningen för mobila arbetsmaskiner står på en stabil grund. Färdplanen och samarbetet mellan fem universitet främjar den inhemska kompetensen.
Det nationella nätverket för mobila arbetsmaskiner främjar den dubbla omställningen inom branschen i enlighet med planerna i färdplanen som utarbetats av industrin och forskarna. På forskningssidan utvecklas kunnandet med hjälp av plattformen ”Platform of Excellence”.
De senaste åtgärderna som främjat den dubbla omställningen har varit att stärka det internationella nätverket, kartlägga företags- och utbildningsbehoven samt utreda möjligheterna och stötestenarna i regleringen.
– Internationalism är en viktig del av Platform of Excellence-nätverket och gynnar aktörerna på lång sikt. Detta arbete har stärkts genom att bjuda in några spetsaktörer från Europa till nätverket, berättar teamledare Heini Wallander från Business Tampere.
– Vi har lyckats bra med att bringa samman det finländska kunnandet. Här finns en hel del kunnande, men vi kan inte invagga oss i självtillräcklighet, utan vi behöver också den internationella toppen och aktörerna i vårt nätverk, fortsätter Wallander.
Färdplanen som dagens gula sidor
-På seminariet Platform of Excellence i Tammerfors den 30 oktober presenterade Miika Kaski från Sandvik trenderna inom branschen: koldioxidsnålhet, automation och robotik samt data medför förnyelser inom branschen för mobila arbetsmaskiner. Samarbete mellan företag gör det möjligt att utveckla ny teknologi. Tävlan om experter är en egen fråga.
Nätverket har kartlagt den pågående forskningen vid universiteten om mobila arbetsmaskiner och elektrifieringen av dem, forskningsämnen inom den närmaste framtiden samt vad man kommer att forska om på visionsnivå.
Seminariedeltagarna funderar på optimala sätt att utnyttja färdplanen i fortsättningen. Förhoppningen är att informationen i färdplanen ska fungera interaktivt i företagens riktning, bland annat som stöd för rekryteringen, som inriktning för företagsutvecklingen och för att konkretisera de egna styrkorna. Dessutom kan den fungera som inspirations- och informationskälla för forskarstuderande.
Förhoppningen är att färdplanens ”Gula sidor” ska hjälpa till att lösa problem och nå rätt personer.
– Färdplanen är som den gångna tidens ”Gula sidor” där till exempel en produktutvecklingsingenjör enkelt får reda på vilket universitet och vilken forskare som har utvecklat teorin och lösningarna för planeringsuppgiften, berättar professor Matti Vilkko vid Tammerfors universitet.
Det nationella samarbetet har stärkts
Platform of Excellence och forskningsnätverket i anslutning till den omfattar för närvarande förutom Tammerfors även högskolor i Helsingfors, Uleåborg, Villmanstrand och Åbo. Varje högskola har en utsedd kontaktperson och följeslagare, Academic Fellow, som driver verksamheten vidare och utvecklas.
Professor Matti Vilkko tror att de Adacemic Fellows-ansvariga garanterar att forskningen fås ut ur universitetens silor och med i det nationella samarbetet.
Utöver färdplanen och doktorspilotprogrammet görs samarbete med andra doktorandprogram till exempel i anslutning till artificiell intelligens.
– Största delen av doktoranderna är internationella studerande som vi också skulle vilja hålla kvar i Finland, berättar Vilkko.
– Här spelar företagen en viktig roll, tillägger Wallander.
SIX-företagsklustret och FIMA-samarbetsforumet har lett samarbetet inom branschen. SIX-företagsklustrets samarbete fyller fyra år. Nätverksarbetet för utvecklingsplattformen för spetskompetens har under de senaste två åren gjorts inom ledningsansvarsprojektet i Innostäder.
– Vi har gjort det här för hela Finland. Arbetet gynnar hela landets industri, säger Heini Wallander.
Wallander, som bland annat har faciliterat internationella nätverk och verkstäder, är nöjd med att företagens stöd för samarbetet är så starkt inom branschen för mobila arbetsmaskiner.
– Faciliteringen i Business Tampere möjliggjorde att vi kunde koncentrera oss på våra egna kompetensområden, berömde professor Matti Vilkko Platform of Excellence in Mobile Work Machines på seminariet den 30 oktober.
De delaktiga är eniga om att det är bra att fortsätta verksamheten genom att ta den till nästa nivå, till exempel i form av ett kompetenscentrum. I vilken form återstår att se.
– Kompetenscentret stärker verksamhetens kontinuitet och nätverkets organisation samt för det till nästa nivå, tror Vilkko.
Det internationella nätverksarbetet fortsätter inom den närmaste framtiden också bland annat i form av en verkstad om delning av forskningsdata. Nya EU-projekt främjas i sin tur tillsammans med forskningspartner och VTT.
Följ den kommande verksamheten i SIX-klustrets kanaler! SIX | Sustainable Industry X
Seminariet Future Mobile Work Machines ordnas år 2025 i oktober.
Huvudbild: Heini Wallander från Business Tammerfors, Matti Vilkko från Tammerfors universitet och Antero Kutvonen från LUT-universitetet på seminariet om mobila arbetsmaskiner i Tammerfors den 30 oktober 2024.
Denna artikel är den tredje och sista delen som berättar om SIX-PoE-projektet.
SIX-Poe är ett av Innostädernas ledningsansvarsteman. Det tematiska samarbetet sammanför städernas resurser och främjar spridningen av god praxis och internationellt samarbete och investeringar. Målet är att påskynda förnyelsen av näringslivet och ibruktagandet av hållbara lösningar i städerna. Innostäderna stöder innovationer, tillämpar forskning och experiment.
Tidigare artikel: Nätverket av mobila arbetsmaskiner: ”Vi bygger långsiktigt samarbete i stället för konkurrens” – Innokaupungit