Business Finlandin delegaatio vieraili huhtikuussa Japanissa esittelemässä suomalaista fotoniikan osaamista. Tarkoituksena oli tuoda yhteen japanilaisia ja suomalaisia fotoniiikka-alan yrityksiä sekä tutkimusorganisaatioita, jotka etsivät yhteistyökumppaneita. Delegaatio tapasi muun muassa Nikonin, Nagasen ja Konica Minoltan edustajia.
– Paikallisissa herätti ihailua se, miten hyvin olemme organisoituneet. Meillä on monta verkostoa, eli Photonics Finland yhdistää teollisuusalaa, lippulaivahanke PREIN tutkimusta ja vetovastuuhanke kaupunkien yhteistyötä, kertoo vetovastuuhankkeen vetäjä Juha Purmonen Business Joensuusta.
Yritysvierailujen lisäksi delegaatio piti Tokiossa seminaarin, johon osallistui noin 40 organisaatiota. Matka oli ensimmäinen laatuaan. Materiaalia kotimaisesta fotoniikan tekemisestä tarvitaan Purmosen mukaan lisää vastaaviin tilaisuuksiin.
Fotoniikan koulutus on saanut vahvan jalansijan Itä-Suomen yliopistossa. Hakijamäärät ovat moninkertaistuneet parissa vuodessa ja nyt ala sai uuden työelämäprofessuurin, kun Professor of Practice ja optiikan asiantuntija Anni Lehmuskero aloittaa uudessa tehtävässä.
– Optiikan suunnittelu on ehkä tärkein yksittäinen asia mitä suomalainen teollisuus tarvitsee tällä hetkellä. Lehmuskero on mukana myös ruotsalaisessa alan yrityksessä Entanglyssä, joka perusti Suomeen oman yksikön, Purmonen kertoo.
Myös mahdollisuudet kansainvälisen rahoituksen saamiseksi kohosivat tänä keväänä, sillä Photonics Finland sai tällä hetkellä neljännen Suomessa voimassa olevan Euroopan komission Cluster Excellence -aloitteen Bronze Label -tunnustuksen.
– Se kertoo siitä, että alan klusteri toimii meillä hyvin ja olemme tehneet oikeita asioita.
Lue myös: KSML: “Fotoniikasta tuli nopean kasvun ala Suomessa” – Innokaupungit
Tulevia tapahtumia:
Fotoniikan vetovastuuhanke rakentaa kotimaisen kaupunkiverkoston, joka tukee alan yritysten kasvua, verkostoitumista kansainvälisesti ja houkuttelee investointeja Suomeen.