Digiterveyden verkostotyö jatkuu kansainvälisyys edellä

Tavoite alan yhteistyöstä ja edelläkävijyydestä Suomessa ja kansainvälisesti pääsee täytäntöön, kun digiterveysverkosto jatkaa verkostoyhteistyötä osana terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelmaa.
Uudet digitaaliset terveysratkaisut ja kansainväliset menestystarinat edellyttävät syntyäkseen jatkuvaluonteista yhteistyötä julkisen, yksityisen ja tutkimuksen välillä. Tällaista yhteistyön rakennetta ei Suomessa ole aikaisemmin ollut.
Viimeiset pari vuotta asiaa on valmisteltu työstämällä verkoston toimintaideaa Innokaupunkien vetovastuuhankkeessa. Verkosto keräsi yhteen sekä hyvinvointialueiden, yritysten että tutkimuksen näkökulmat uusien ratkaisujen ja yhteistyön kehittämiseksi. Eri toimijaryhmien tarpeet olivat odotetusti erilaisia, mutta yhteisiäkin tekijöitä löytyi.
Digiterveysalan yritykset hyötyisivät muun muassa sääntelyosaamisesta, kumppaneista ja kansainvälistymisen tuesta. Hyvinvointialueet näkivät tarpeelliseksi helposti saavutettavaa tietoa olemassa olevista digiratkaisuista sekä kehittämis- ja tutkimuskumppaneista ja -mahdollisuuksista. Tutkijat puolestaan hyötyisivät verkostoitumisen ja suurten hankkeiden rakentamisen tuesta.
– Tämän kolmikannan lisäksi myös viranomaistoimijoilla on tärkeä rooli yhteistyön mahdollistajina. Monimutkainen sääntely-ympäristö mutkistaa ratkaisujen kehittämistä ja kaupallistamista, ja esimerkiksi terveysdatan hyödyntämisessä ja lääkinnällisten laitteiden testaamisessa on yhä haasteita, kertoo projektipäällikkö Veera Virta Oulun yliopistosta.
Korkeakoulu- ja kaupunkikehittäjät Oulussa, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa sekä pk-seudulla raportoivat valmisteluhankkeen tulokset työ- ja elinkeinoministeriölle ja sosiaali- ja terveysministeriölle.
Kotimainen osaaminen kansainvälisille markkinoille
Verkoston rakentajat saivat alkuvuodesta iloisia uutisia, sillä päättynyt työ saa jatkoa STM:n päätöksellä osana kansallista terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelmaa.
Toimenpiteen toteutuksesta vastaavat STM:n johdolla DigiFinland Oy ja Oulun yliopisto sekä projektiryhmässä myös Business Finland ja Terveysteknologia ry.
Ensimmäiseksi uudessa yhteistyömuodossa tartutaan erityisesti kansainvälistymisen tarpeeseen, jossa halutaan kehittää erityisesti kotimaisten osaamisten vientiä.
Jatkohankkeessa keskitytään muun muassa ikääntyneiden teknologia-avusteisia palvelujen ja ratkaisujen sekä datan ja tekoälyn hyödyntämisen kansainvälisen yhteistyön ja vientimahdollisuuksien edistämiseen, professori Jarmo Reponen Oulun yliopistosta kertoo.
Tarkoitus on myös rakentaa yhdessä konsepti sille, miten Suomen osaamista tarjotaan kansainvälisille kumppaneille, vierailuille ja delegaatioille.
– Muita hankkeen toiminnassa esiin nousseita tarpeita ja tehtäviä ei ole unohdettu, vaan myös niiden edistämismahdollisuuksia tarkastellaan, Veera Virta sanoo.
Rahoitusta verkoston koordinaatioon on tässä vaiheessa hallituskauden loppuun saakka, mutta tahtotila ja suunnitelmat ovat pysyväluonteisen verkostotoiminnan rakentamisessa.
Lisätietoja:
STM:n uutinen aiheesta: Suomi kokoaa digitaalisen terveyden osaamisensa kansainvälisille markkinoille – Sosiaali- ja terveysministeriö
Digiterveys on yksi Innokaupunkien vetovastuuteemoista. Temaattinen yhteistyö tuo kaupunkien voimavaroja yhteen ja edistää hyvien käytäntöjen leviämistä ja kansainvälistä yhteistyötä ja investointeja. Tavoitteena on vauhdittaa elinkeinoelämän uudistumista ja kestävien ratkaisujen käyttöönottoa kaupungeissa. Innokaupungit tukevat innovaatioita, soveltavat tutkimusta ja tekevät kokeiluita.
Tämä artikkeli on Digiterveyshankkeesta kertova kolmas ja viimeinen osa.
Edellinen osa: Syntyykö Suomeen digiterveyden osaamisverkosto? – Innokaupungit