Terveiset Euroopan metsäpääkaupunki Joensuusta!

Innokaupungit vierailivat valotiedettä ja metsäbiotaloutta kehittävässä Joensuussa 23.11.2023. Vuonna 1848 perustetussa kaupungissa on 77 600 asukasta ja työssäkäyntialueella 124 000 asukasta. Yrityksiä Joensuun seudulla on 4700. Yliopistokaupungissa on 20 000 opiskelijaa. Kyselyn mukaan 96 % opiskelijoista voisi suositella kaverilleen Joensuuta opiskelukaupunkina.

Tässä päivän parhaat nostot:

1. Joensuu on metsäpääkaupunki

Joensuussa on globaalisti uniikkia metsäasiantuntemusta. Alan koulutusta tarjotaan kolmella eri koulutustasolla. Yrityksiä on 600 ja työpaikkoja 6000 kahden miljardin euron liikevaihdolla.

Yksi suuri alan työllistäjä on metsä- ja maatalouskoneita valmistava John Deere. Sart up -yritys Hiil Oy valmistaa hiilipintaisia verhoilutuotteita muun muassa teollisuuden sivuvirroista. Kelluu Oy on datapalveluyritys, jonka ilmalaivan kuvauksilla voidaan tutkia muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusta metsiin ja maatalouteen ja parantaa turvallisuutta. Kelluu Oy:n Operations Manager Frederick Wassermann: ”Joensuu on hyvä paikka kehittää ilmatoimintaa, koska alueella ei ole niin paljon lentotoiminnan rajoituksia kuin Tampereella ja Helsingissä”.
Ks. video (Youtube).

Innokaupungit vierailivat Joensuun John Deere -tehtailla. Amerikkalaisomisteisella tehtaalla työskentelee 470 työntekijää pääasiassa kahdessa vuorossa. Yhden koneen valmistus kestää yhdeksän päivää, ja yhdessä päivässä tehtaalla tulee valmiiksi kahdeksan konetta. Koneiden ohjelmisto-osaaminen on suomalaisissa käsissä. Kuva: John Deere

2. Fotoniikka vastaa globaaleihin haasteisiin

Valotiede fotoniikka käsittää sekä tieteen, teknologian, teollisuuden että taiteen. Yksi esimerkki fotoniikan lukuisista sovelluksista on valokuitu, jossa valo kulkee kaapelissa laserin avulla. Myös esimerkiksi ledivalaistus ja aurinkokennot sisältävät fotoniikkaa. Valotiede voi olla avuksi ilmastonmuuutoksen, energiantuotannon, puhtaan veden ja lääketieteen kaltaisten globaalien haasteiden ratkaisuissa.

Joensuussa on Suomen suurin fotoniikan tutkimusympäristö. Lisäksi osaamis- ja palvelukeskus Photonics Center tarjoaa asiakasyrityksille kokonaisratkaisuja, jotka nopeuttavat tuotteiden saamista markkinoille. Joensuun fotoniikkaosaaminen keskittyy erityisesti optiikkaan, mikro- ja nano-optiikkaan ja spektrivärikuvantamiseen.

HanneMari Niemi Into Seinäjoelta testaa Dispelix Oy:n XR-teknologiaa. Kuva: Business Joensuu

3. Innovaatioekosysteemistä pysyvä osa elinkeinoallianssia

Toiminta käynnistetään Innokaupunki-hankkeilla vuosina 2023-2027. Aikaisemman siilomaisen tekemisen ja pelkän tiedonjaon sijaan asioita tehdään yhteistyössä Photonics Joensuun ja Forest Joensuun kesken yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi ja tulevaisuuden ennakoimiseksi. Mahdollisia tulevia uusia ryhmiä voisivat olla esimerkiksi Materials Joensuu, Green Energy Joensuu ja Sport Joensuu.

Joensuun elinkeinoallianssi ja kaupungin johto toimivat kehittämisryhmien yläpuolella. Yhteistyötä tehdään muun muassa asiakashankinnassa ja rahoituslähteiden ja muiden synergiaetujen tunnistamisessa.

Metla-talon arkkitehtuuria.
Juuria avatun Joensuun Botanian Visual Festivalin tunnelmaa 23.11. Botania on harvinaisuus puutarhojen joukossa, sillä se on yksityisomistuksessa.

Tapaamisen esitykset materiaalipankissa:
Joensuu kaupunkina (pdf)
Forest Joensuu johdattaa metsän uudelle aikakaudelle  (pdf)
Valo muuttaa maailmaa: Photonics Joensuu (pdf)


Innokaupunki Joensuun kehittämisen kärjet.