Fotoniikan uralle
Fotoniikka on kuljettanut Anni Lehmuskeron Joensuusta Göteborgin, Tromssan ja Tukholman kautta takaisin Joensuuhun.
Anni Lehmuskeron matka fotoniikan huipulle alkoi jo lukioaikoina, kun hän kiinnostui optiikasta ja fotoniikasta. Alun perin tähtitieteestä ja optiikasta kiinnostunut Lehmuskero päätyi opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon, valiten pääaineekseen fysiikan ja sivuaineekseen matematiikan. Vuonna 2010 hän väitteli tohtoriksi optiikan alalta, mikä oli merkittävä askel kohti uraa fotoniikan parissa.
Väitöskirjan jälkeen Lehmuskeron ura kehittyi monipuolisesti ja kansainvälisesti. Ensimmäinen etappi oli Göteborgissa, Chalmersin teknillisessä yliopistossa post doc ‑tutkijana. Post doc ‑positiot ovat tyypillisesti vain kaksivuotisia, ja niin oli Chalmersillakin. Ajan tullessa täyteen oli taas aika miettiä, minne seuraavaksi suuntaisi. Mielenkiintoinen aihe ja paikka löytyivät maailman pohjoisimmasta yliopistosta, Norjan Tromssasta. Siellä tutkittiin vuonoissa elävien levien vuorovaikutusta valon kanssa. Tavoitteena oli levien hyödyntäminen lipidien tuotannossa kalojen ja ihmisten ravinnoksi sekä polttoaineeksi.
Tromssa oli kuitenkin kaukana perheestä, ja toisaalta hiljaa kypsynyt päätös siirtyä tutkijan töistä teollisuuden palvelukseen siivitti seuraavaa siirtoa: edessä oli muutto Tukholmaan.
– Koin tuolloin, että akateeminen ura oli liian paljon yksinään puurtamista sekä rahoitusten hakemista aiheiden parissa. Halusin työskennellä osana tiimiä dynaamisemmassa ympäristössä ja olla mukana kehittämässä tuotteita, joilla oli käyttöarvoa, Lehmuskero sanoo.
Tilaisuus tarjoutui, kun hän huomasi Profoton työpaikkailmoituksen.
– Koin olevani onnekas saadessani työpaikan, koska silloin monessakaan teollisuuden alan yrityksessä ei välttämättä oikein tiedetty mitä akateeminen ura piti sisällään, eikä akateemista kokemusta siksi välttämättä osattu arvostaa, kertaa Lehmuskero.
Profotolta Lehmuskero siirtyi asiantuntijaksi tukholmalaiseen Entangly-nimiseen optiikka-alan konsultointiyritykseen, jossa hän toimii edelleen. Entangly toimii kuin insinööritoimisto, mutta keskittyy nimenomaan optiikkaan. Yrityksen viiden hengen asiantuntijatiimi palvelee monipuolisesti eri teollisuudenaloja.
Mansikkana kakun päällä Entangly päätti avata sivukonttorin Joensuuhun.
– Osallistun muun muassa optiikan suunnitteluun, mittauksiin ja myyntityöhön, ja Joensuussa johdan vastoittain avatun sivukonttorin kehittämistä.
Lue koko juttu: Ympyrä sulkeutui – ainakin toistaiseksi | Joensuun Uutiset
Lisää uratarinoita metsäbiotalouden ja fotoniikan alalta:
Metsäbiotalouden visionäärin hyppy syvään päähän | Joensuun Uutiset
Yrittäjyys ja kestävä kehitys yhdistyvät biohiilessä | Joensuun Uutiset
Innokaupunki Joensuun kehittämisen kärkiä ovat fotoniikka ja metsäbiotalous.