9.11. kokoonnuimme Tampereelle VTT:n johdolla työstämään vaikuttavuuspolkuja. Mukana oli seitsemän eri kaupunkia ja siten seitsemän erilaista, toisiaan täydentävää näkökulmaa. Tämä teki hyvin näkyväksi sen, miten kunkin kaupungin vaikuttavuuspolku tulee olemaan omannäköinen. Keskustelussa myös tunnistettiin kehittämiskohteita vaikuttavuusmallin käytettävyyden edistämiseksi. Tulemme muun muassa visualisoimaan materiaalit, lisäämään ohjaavuutta mallissa etenemisessä, sekä tarkastelemaan kysymysten ryhmittelyä jne.
Ekosysteemisopimuksilla tavoiteltavaa, systeemistä vaikuttavuutta on mahdoton kuvata yksinomaan vertailukelpoisten mittareiden avulla. Vaikuttavuuspolut tukevat kunkin ekosysteemin uniikin ja kontekstiin sidotun vaikuttavuustarinan kertomista.
Vaikuttavuuspolku ei ole koulutehtävä, johon on yksi oikea vastaus, vaan johtamisen ja arvioinnin työkalu ekosysteemityön tekijöille itselleen. Sen avulla voi kertoa, mikä on ollut ekosysteemisopimuksen myötä tehdyn työn merkitys paikallisen kärkialan edistämisessä. Vaikuttavuuspolun kysymykset toimivat inspiraationa, ja vaikuttavuuspolun rakentaja päättää, mihin tarinansa haluaa fokusoida.
Vaikuttavuuspolkujen kuvaukset pohjautuvat sekä kvalitatiiviseen ja mittaritietoon. Kaikille kaupungeille yhteiset ja kunkin omat valinnaiset vaikuttavuusmittarit liitetään tarinallisen polkuun.
Vaikuttavuuspolun avulla tunnistetaan tehtyjä panostuksia, toimenpiteitä ja onnistumisia kohti ekosysteemien tavoitteita. Vaikuttavuuspolkujen työstäminen auttaa tunnistamaan myös sen, millaisia resursseja ja toimenpiteitä vielä tarvitaan tavoitteisiin pääsemiseksi. Siten vaikuttavuuspolku voi olla oivallinen työkalu myös sen hahmottamisessa, onko oman ekosysteemisopimuksen painotuksiin tarpeen tehdä tarkennuksia vuoden 2024 välitilinpäätöksen myötä.
Vaikuttavuuspolkuja tullaan hyödyntämään myös TEMin väliarvioinnissa kevät-kesällä 2024.
Järjestämme 12.1.2024 Innokaupunkien vaikuttavuusmallin käyttökoulutuksen (webropolsurveys.com).
Voit myös aloittaa vaikuttavuuspolkusi hahmottelun ja ideoinnin jo nyt, ja pyytää sparrausapua suoraan VTT:n Johannalta johanna.levasluoto@vtt.fi. Tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää!
Suvi Aho
044 422 2044
suvi.aho@pirkanmaa.fi