Tampereen tapa hyödyntää älykkäitä teknologioita palkittiin maailmalla


Tampereen kaupunki voitti ensimmäisen palkinnon Barcelonan Smart City Expo World -kongressissa 8. marraskuuta 2023. Tampere kisasi mahdollistavien teknologioiden kategoriassa. Kaupunki sai tunnustusta monipuolisista tavoistaan hyödyntää dataa ja teknologiaa asukkaiden ja yritysten hyväksi. Ekosysteemisopimuksella mahdollistettu kehityshanke on esimerkki kaupungin älykaupunkikehityksestä.

Palkitun ratkaisun keskiössä olivat Tampereen kaupungin erilaiset tavat hyödyntää ihmislähtöisesti IoT-alustaa ja älyteknologiaa.

Tampereen älyratkaisujen reseptiin kuuluu julkisen sektorin ja yritysten välinen tiivis yhteistyö, olemassa olevan teknologia-infran innovatiivinen ja monipuolinen käyttö sekä yhteistyö niin kaupungin sisällä kuin maailman muiden älykaupunkien kanssa.

– Tampereella on tehty systemaattista kehitystyötä älykkäiden ratkaisujen hyödyntämiseksi jo vuosia. Tampereen älykaupunkikehitys ja monipuoliset tavat hyödyntää dataa ja teknologiaa on huomattu kansainvälisesti, ja tätä työtä tehdään monissa hankkeissa eri puolilla kaupunkiorganisaatiota. Datapohjaisiin yrityspalveluihin keskittyvä ekosysteemisopimushanke on yksi konkreettinen esimerkki siitä, apulaispormestari Ilkka Sasi toteaa.

Ekosysteemisopimushankeella merkittävä rooli älykaupunkikehityksessä

Data- ja tekoälypohjaisten yrityspalveluiden kehittämiseen on tartuttu voimakkaasti esimerkiksi Kasvuekosysteemien poikkileikkaavat kehittämisen kärjet 2 -hankkeella. Hanke on osa Tampereen ja työ- ja elinkeinoministeriön välisen ekosysteemisopimuksen toimeenpanoa.

Hankkeen kautta järjestettiin kevään ja kesän aikana esimerkiksi innovaatiokilpailu, jossa etsittiin tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia yrityspalveluiden tukena.

– Tällä hetkellä työstämme ja tutkimme tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja mm. asiantuntijoidemme tukemiseen ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaan liittyen. Lisäksi kartoitamme mahdollisuuksia yritysten verkostoitumisen tukemiseen. Tulevaisuudessa hankkeen kautta on tarkoitus toteuttaa yhä personoidumpaan yrityskokemukseen tähtäävä teknologian kyvykkyyksiä hyödyntävä palvelu, kertoo kehittämispäällikkö Vesa-Matti Ruottinen.

Ratkaisuja pilotoidaan suoraan asiakkaille sekä sisäisesti yritys- ja työnantajapalveluiden asiantuntijoille. Teeman ympärille on alkanut rakentua monipuolinen yrityskentän palveluekosysteemi, josta saadaan tukea ratkaisujen toteutukseen.

Tampereen älykaupunkikehitys ja monipuoliset tavat hyödyntää teknologiaa asukkaiden ja yritysten hyväksi herättivät kiinnostusta Barcelonan Smart City Expo World Congresissa.

– Tampereen älykkäät ratkaisut eivät vastaa vain paikallisiin tarpeisiin tai ongelmiin. Esimerkiksi kaupungin monipuoliset tavat hyödyntää älykkäänä datakeskuksena toimivaa IoT-alustaa ovat monistettavissa myös muualle. Muun muassa kestävyyteen, turvallisuuteen ja yrityksille tarkoitettujen palvelujen oikeanlaiseen kohdentamiseen liittyvät haasteet ovat yhteisiä monille maailman kaupungeille, kasvupalvelujohtaja Irene Impiö toteaa.

Lisätietoja:
Vesa-Matti Ruottinen
Kehittämispäällikkö, Tampereen kaupunki
vesa-matti.ruottinen@tampere.fi
+358 41 730 9258

Kuva: Elina Uusitalo

Innokaupunki Tampereen kehittämisen kärjet.