Ruoka-alan haasteisiin ja ruokabisneksen mahdollisuuksiin pureudutaan EU-hankkeissa
Kansainvälistä ruokahävikkipäivää vietetään 29. syyskuuta. Ruoka-alan haasteita ratkotaan Innokaupunkien kehittämishankkeissa.
Kansainvälistä ruokahävikkipäivää vietetään 29. syyskuuta ja valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietettiin 11.-17. syyskuuta. Teema näkyy myös Innokaupunkien hankkeissa erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Seinäjoella. Etelä-Pohjanmaa on ruokamaakunta, ja hankkeissa korostuukin muun muassa ruokavienti.
Pääkaupunkiseudun Food Waste Ecosystem -hankkeessa selvitetään yritysten mahdollisuuksia rakentaa ja kehittää liiketoimintaansa syömäkelvottomasta hävikistä ja elintarvikejätteestä. Hankepiloteissa saa käytännön ohjausta hävikin mittaamiseen, vähentämiseen ja uudelleenjakamiseen. Työssä pyritään tunnistamaan ne ravintolatyön kohdat, joissa voi erityisesti vähentää hävikkiä tai ohjata ruokaa eteenpäin.
Ruokahävikin taloudellisesta näkökulmasta käydään yllättävän vähän keskustelua.
Lue lisää blogista: Ruokahävikin taloudelliset kustannukset ovat valtavia (hevinnovations.fi)
Uutinen: Uudelleenjakamisessa paljon potentiaalia hävikin vähentämiseen (hevinnovations.fi)
Food SystemiCity -ohjelmassa yhteiskehitetään systeemisesti kestäviä ruokainnovaatioita urbaaniin ja rakennettuun ympäristöön. Food SystemiCity yhdistää rakennetun ympäristön sektorin yrityksiä, startup-yrityksiä, alkutuottajia, tutkimusryhmiä ja kaupungin toimijoita. Ohjelmaan etsitään mukaan osapuolia, joilla on osaamista ja kiinnostusta yhteiskehittää uusia ratkaisuja, jotka mahdollistavat ruoan ekologisemman, omavaraisemman ja sosiaalisesti nykyistä kestävämmän tuotannon, jakelun, kulutuksen ja ravinnekierron kaupunkiympäristössä sekä uusin yhteyksin paikallisiin tuottajiin.
Lue lisää: Food Systemicity is about new collaborations!
Food Systemicity -ohjelma (helsinki.fi)
Seinäjoella ruoka-alan kehittämisen ympärillä todellakin tapahtuu!
Erilaisia ruoka-alan kehittämishankkeita on Seinäjoen seudulla parhaillaan käynnissä lähemmäs 100 ja kaupungissa satsataan vahvasti alan tutkimukseen, kehittämiseen ja koulutukseen. Elintarvikeala on keskiössä paitsi maakunnallisissa ohjelma-asiakirjoissa, myös kaupungin strategiassa sekä Innokaupunki-toiminnan toisena kehittämisen pääkärkenä.
– Kehittämisen yhdeksi kärjeksi on Seinäjoella nostettu ruokaviennin ja siihen liittyvän osaamisen vahvistaminen. Elintarvikeviennillä on suuri strateginen merkitys Suomen kansalliselle omavaraisuudelle ja turvallisuudelle. Ruokaviennin kaksinkertaistaminen vaatii viennin toimintatapojen uudistumista sekä vahvaa toimijoiden välistä yhteistyötä, Into Seinäjoen kehittämispäällikkö Hannemari Niemi kertoo.
Tänä syksynä startanneen Into Seinäjoen ja Foodwest Oy:n välisen hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet tähtäävät ruoka-alan yritysten liiketoiminnan kehittämiseen, kansainvälisen kasvun edesauttamiseen sekä yritysten välisen yhteistyön edistämiseen.
– Tarkoituksena on tulevien vuosien aikana löytää elintarvikeviennin yhteistyöstä lisäarvoa kaikille kiinnostuneille yrityksille, sekä edistää yhteisiä ponnisteluita viennin kasvussa. Kansallista yhteistyötä edistetään paitsi kyseisellä hankkeella, myös Innokaupunkien välisellä yhteistyöllä ja yhdessä valmisteltavalla vetovastuuhankkeella, jonka teemaksi valikoitui ruokavienti ja kansainvälistymisen edistäminen.
Myös startup- ja kasvuyrittäjyyskulttuuria ollaan Niemen mukaan buustaamassa eri tavoin.
-Meneillään olevan Food & Tech startup-hankkeen kautta rakennetaan palvelupolkua (SpaceBoost), jonka tarkoituksena on auttaa yrityksiä skaalautumaan. Lisäksi kaivellaan myös uusia bisnes- ja yhteistyömahdollisuuksia yritysten ja julkisen sektorin välille.
Uudet ideat ja innovaatiot syntyvät Niemen mukaan yhä enemmän erilaisissa yritysverkostoissa ja ekosysteemeissä, ja niissä on tärkeä olla korva tarkkana mukana.
-Eikä tokikaan voi unohtaa tapahtumia ja verkostoitumismahdollisuuksia, joita startup-kulttuurin edistämiseksi järjestetään Seinäjoella. Hyvä esimerkki tästä on vuosittainen Avaruuden pääkaupungin SPACE PITCH –tapahtuma, joka kokoaa lokakuussa kasvuhenkiset ihmiset yrittäjyyden ykköskaupunkiin Seinäjoen Rytmikorjaamolle. Luvassa on hyvien bileiden lisäksi startupeille hyödyllisiä verkostoja, uusia ajatuksia sekä loistavia pitchauksia, Niemi kehuu.
Food & Tech startup-hankkeesta voit lukea lisää täältä (intoseinajoki.fi)
Seinäjoella tehdään myös vahvasti kansainvälistä verkostoitumista ruoka-alan kehittämisen ympärillä. Viimeisimpänä ponnistuksena toteutettiin eri toimijoiden yhteistyöllä Food Days-viikko syyskuun alussa. Tavoitteena on tehdä tapahtumaviikosta perinne, joka tuo esiin alueen vahvaa osaamista ja viikko onkin täynnä erilaisia ruuan sekä ruoka-alan kehittämisen tapahtumia.
Pääkaupunkiseudun (HEVi) kehittämisen kärjet
Innokaupunki Seinäjoen kehittämisen kärjet
Kuva: Markus Spike