Vetytutkimusfoorumin uusi raportti Kansallisen strategisen vetytutkimuksen tarpeet listaa kahdeksan keskeisintä tutkimusaihetta, joiden avulla Suomi voi edetä Power-to-x (PtX) -teknologioiden ja vetytalouden edelläkävijäksi.
Vetytutkimusfoorumi korostaa, että vetytalouden menestys vaatii merkittäviä investointeja tulevaisuuden energiaratkaisuihin. Suomen suuri tuulivoimapotentiaali, kilpailukykyinen sähkön hinta ja biopohjaisen hiilidioksidin saatavuus mahdollistavat merkittävät investoinnit uusiutuvan vedyn ja siihen pohjautuvien lisäarvotuotteiden, kuten synteettisten sähköpolttoaineiden ja vihreän teräksen, tuotantoon.
– Suomen potentiaalin hyödyntäminen edellyttää tutkimuspanostuksia vetyjohdannaisten tuotantoprosesseihin, tarvittavaan sähkö- ja kaasuinfrastruktuuriin sekä laajamittaista yhteistyötä tutkimuslaitosten, teollisuuden ja viranomaisten välillä, kertoo Pertti Kauranen, Vetytutkimusfoorumin puheenjohtaja ja LUT-yliopiston energiavarastoinnin professori.
Raportin mukaan vety ja PtX-teknologiat ovat ratkaisevassa roolissa Suomen siirtyessä kohti omavaraisempaa ja kestävämpää energiajärjestelmää. Vetytutkimusfoorumin mukaan Suomen kilpailukyky edellyttää lisää vetytutkimusta.
Kriittisimmät tutkimusalueet, joilla vetytaloutta voidaan edistää Suomessa:
- Vedyn synteettiset lisäarvotuotteet ja hiilidioksidi – sisältäen esimerkiksi e-metanoli, e-ammoniakki ja kestävät lentopolttoaineet (SAF).
- Vedyn käyttö – vedyn hyödyntäminen puhtaan teräksen valmistuksessa, polttokennot sekä vedyn käyttö meriliikenteessä.
- Ympäristö ja kestävyys – vetytalouden ympäristövaikutusten arviointi, raaka-aineiden riittävyys ja elinkaarianalyysit ovat keskeisiä tutkimusalueita
- Energian ja vedyn varastointi sekä siirto – tutkimus vedyn varastoinnista ja putkisiirrosta on ratkaisevaa vetytalouden kehittämisessä.
- Energia- ja sähköjärjestelmä – energian jousto, kulutuksen tasapainottaminen ja vedyn tuotannon sivuvirtojen hyödyntäminen vaativat lisätutkimusta.
- Puhtaan vedyn valmistus – tehokkaampien elektrolyysiteknologioiden kehitys ja niiden kaupallistaminen on välttämätöntä.
- Markkinat ja yhteiskunta – vihreän siirtymän tukeminen liiketoimintamallien ja kilpailukyvyn kehittämisen avulla.
- EU-sääntely ja politiikka – keskeisten säädösten vaikutusten arviointi ja geopoliittiset näkökohdat ovat myös tärkeitä tutkimuskohteita.
Lue koko uutinen: Kansallisen strategisen vetytutkimuksen | H2FINLAND
Tutustu raporttiin:
Nyt julkaistu raportti on osa Innokaupunkien Vihreän sähköistämisen vetovastuuhankkeen toimintaa. Sekä tutkimuskartoitus että Vetytutkimusfoorumin tutkimusstrategia tehtiin projektityönä. Lue lisää vetovastuuteemasta: Vihreä sähköistäminen – Innokaupungit