Pokemon GO:n metsäversio pelillistää metsätiedon keruuta

14.03.2024 • Ekosysteemityö
Itä- Suomen yliopiston Joensuun kampuksella kehitetään peliä, joka koukuttaa ihmiset liikkumaan metsissä ja keräämään tietoa puista. Itä-Suomen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteistyönä on syntymässä eräänlainen Pokemon GO:n metsäversio.

GamiLiDAR -nimisen hankkeen tavoitteena on saada tavalliset ihmiset keräämään tietoa metsistä. Sitä varten tutkijat ovat kehittäneet lisätyn todellisuuden pelin, joka koukuttaa ihmiset liikkumaan metsässä.

– Tampereella ollaan erikoistuttu pelillistämiseen, meillä puiden mittaamiseen. Tavoitteena tässä onkin, että pelimekaniikkaa ja sensoriteknologiaa yhdistämällä metsistä voidaan kerätä tietoa ilman, että se tapahtuu tietoisesti, selittää tutkimusryhmässä mukana oleva metsätieteiden tohtori Tuomas Yrttimaa Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osastolta.

Peli ohjaa pelaajaa liikuttamaan puhelintaan niin, että puhelin pystyy keräämään dataa puista. Pelaajat siis käytännössä keräävät metsistä tietoa puhelimillaan ihan huomaamattaan.

– Demoversiossa hämähäkit kiipeilevät puiden oksilla ja pelaaja metsästää niitä. Käyttäjän kännykkä kerää samalla mittaustietoa ympäröivistä puista,  Itä-Suomen yliopiston professori Mikko Vastaranta kertoo.

Pelistä voivat hyötyä kaikki; tutkijat, asukkaat ja metsänomistajat, jotka saavat yksityiskohtaista tietoa metsiensä kunnosta, Vastaranta selittää.

Peli on vasta demovaiheessa, mutta tavoitteena on, että kaksivuotisen projektin päättymiseen mennessä se on mahdollisimman monen käytettävissä.

Vastaranta tutkii työkseen mittaustekniikoita, joilla pyritään havainnoimaan ja ymmärtämään metsiä ja niissä tapahtuvia muutoksia.

– Uuden tekniikan avulla pyritään saamaan metsäympäristöstä tietoa, joka lisää yleistä tietämystämme metsistä, mutta palvelee myös päätöksentekijöitä eri mittakaavatasoilla.

Tällä hetkellä metsiä kaukokartoitetaan ilmakuvauksella, laserkeilauksella ja satelliittikuvauksella.

Lue koko juttu: Digihämähäkkien metsästystä Joensuussa | Joensuun Uutiset

Innokaupunki Joensuun kehittämisen kärjet.