Metaversumi tarkoittaa jaettua digitaalista ympäristöä, jossa ihmiset voivat vuorovaikuttaa, työskennellä ja pelata reaaliaikaisesti. Metaversumi luo elävän tuntuisia eli immersiiviä kokemuksia. Samalla se yhdistää eri teknologioita, kuten virtuaalitodellisuuden, lisätyn todellisuuden ja tekoälyn.
Oulun, Espoon ja Tampereen muodostama kansallinen verkosto selvittää, miten kaupungit voivat hyödyntää virtuaalisia maailmoja eri toiminnoissaan.
Viranomaiset voivat tehdä teknologian avulla kaavoituksen ja maankäyton suunnittelusta entistä osallistavampia ja vuorovaikutteisempia. Virtuaaliteknologiat auttavat myös suunnittelussa ja päätöksenteossa.
Koulutuksessa virtuaaliympäristöt voivat tehdä oppimisesta luovempaa ja elämyksellisempää sekä tukea oppimisvaikeuksista kärsiviä. Kulttuurin ja muun osallistamisen parissa työskentelevät voivat puolestaan hyödyntää virtuaalimaailmoja laajasti yhdessä erilaisten ryhmien, kuten nuorten, vanhusten tai vieraskielisten kanssa.
– Nämä ovat kaupunkiverkostomme tunnistamia käyttötapauksia, joita työstämme yhteistyössä eteenpäin. Pyrimme syksyllä järjestämään avoimia tapaamisia muille kunnille ja oppilaitoksille, Mervi Hämäläinen Espoon kaupungilta kertoo.
Suomalaisilla kaupungeilla on jo kokemusta esimerkiksi digitaalisten kaksosten hyödyntämisestä ja käytöstä kaupunkisuunnittelussa sekä tutkijoiden ja teollisuuden välisessä yhteistyössä. Tarvetta on kansainvälisille esimerkeille ja yhteistyön tiivistämiselle.
Verkoston edustajat vierailivat maaliskuussa Malagassa yhteistyössä Business Finlandin, Helsinki XR Centerin ja Polo de Contenidos Digitales järjestämällä verkostoitumismatkalla. Osallistujat kertoivat suomalaisesta tekemisestä ja kuulivat esimerkkejä espanjalaisista esimerkeistä virtuaalisten ympäristöjen hyödyntämisessä.
– Keskustelimme Espanjassa yhtäläisistä rajapinnoista ja siitä, miten voisimme kiinnittyä eurooppalaiseen yhteisöön metaversumin kehittämisessä. Jopa globaaleja yhteisiä käyttötapauksia kaupunkiympäristöissä on löydettävissä, Hämäläinen kertoo.
Globaalisti tunnistettuja käyttötapoja ovat esimerkiksi kestävä kaupunkien kehittäminen virtuaalialustoilla ja osallistavat koulutukset sekä kulttuuripuolen mahdollisuudet, kuten virtuaaliset museovierailut ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen kaupunkikävelyissä ja nähtävyyksissä.
Metaversumi-verkoston projektipäällikkö Kirsi Hyry Business Oulusta kertoo, että Euroopan kaupungeilla on samanlaisia haasteita ratkaistavana kuin meillä.
Tekninen ympäristö ja haasteet ovat kaikkialla samankaltaisia. Esimerkiksi käyttötapojen skaalattavuus muihin kaupunkeihin on yksi ratkaistavista asioista.
– Odotamme, että virtuaalinen todellisuus sujuvoittaa ja tehostaa kaupunkien toimintaa sekä lisää asukkaiden osallisuutta ja sen myötä hyvinvointia. Tervetuloa verkostoomme kehittämään virtuaalisia kaupunkiympäristöjä, Hyry toivottaa.
Kansallista Metaversumi-verkostoa kehittävät Oulun, Espoon ja Tampereen kaupungit sekä Oulun yliopisto ja ammattikorkeakoulu. Myös Tampere on mukana yhteistyössä.
KUVA: Metaversumi-tapaaminen IMAGINE-tapahtumassa toukokuussa Tampereella. Kuvassa FINverse-projektiryhmän Risto Jurva, Rajeeka Hannes, Timo Bräysy, Piia Wollstén, Mervi Hämäläinen, Ari Saine, Erkki Nuottila ja Valia Wistuba. Kuva: Kirsi Hyry