Joensuusta tuli teekkarikaupunki
Joensuu liittyi teekkarikaupunkien joukkoon, kun yliopiston koulutustarjonta laajeni tekniikan alalle. Itä-Suomen yliopisto käynnisti tänä syksynä diplomi-insinöörien koulutuksen fotoniikan ja kestävien teknologioiden koulutusohjelmissa Joensuussa. Fotoniikka on Innokaupunki Joensuun kehittämisen kärkiä.
Joensuu liittyi teekkarikaupunkien joukkoon, kun yliopiston koulutustarjonta laajeni tekniikan alalle. Itä-Suomen yliopisto käynnisti tänä syksynä diplomi-insinöörien koulutuksen fotoniikan ja kestävien teknologioiden koulutusohjelmissa Joensuussa sekä teknillisen fysiikan koulutusohjelmassa Kuopiossa.
Fysiikan ja matematiikan laitoksella fotoniikan koulutusohjelmassa opiskelevat Elisa Mehtonen ja Emma Myllymäki kertovat opintojen lähteneen käyntiin hyvin. Molemmilla on takanaan fuksivuosi fysiikan opintojen parissa.
– Opiskelin ensimmäisen lukuvuoden fysiikan tutkijalinjalla, mutta päädyin vaihtamaan fotoniikan diplomi-insinööriopintoihin uuden koulutusohjelman myötä. Fotoniikassa opiskellaan matematiikan ja fysiikan lisäksi paljon myös tekniikan yleisopintoja ja esimerkiksi ohjelmointia, joten monipuolisuus houkutteli, Mehtonen kertoo.
Myös Myllymäen polku vei fysiikan tutkijalinjalta fotoniikan opintoihin.
– Pohdin vaihtoa pitkään, mutta monipuoliset ja kiinnostavat kurssit saivat lopulta keskittymään fotoniikkaan.
Fotoniikka on näkymättömään ja näkyvään valoon perustuva tieteen ja tekniikan ala, jonka diplomi-insinöörikoulutus antaa valmiudet fotoniikan alan tutkimus- ja tuotekehitystehtäviin sekä asiantuntijana ja johtotehtävissä toimimiseen.
Tekniikan koulutus tukee myös alueen elinkeinoelämää. Yritykset ovat olleet mukana rakentamassa koulutussisältöjä, ja erityisesti opintojen viimeisinä vuosina edetään tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Myös opiskelijat ovat hyvin tietoisia siitä, että yrityksissä on suuri tarve tekniikan alan korkeakoulutetuille osaajille.
– Työnantajat tuntevat diplomi-insinöörin nimikkeen ja osaamisalueet hyvin. Tällä koulutuksella työpaikka voi suurella todennäköisyydellä löytyä Joensuusta, mutta uraa voi lähteä rakentamaan myös ulkomaille, fotoniikkaa opiskeleva Henri Hyttinen kertoo.
Joensuussa fotoniikan osaajia työskentelee esimerkiksi Dispelixin ja Nanocompin palveluksessa. Monen fotoniikkaan erikoistuneen askeleet vievät työtehtäviin esimerkiksi yliopiston kampuksella sijaitsevalle Photonics Centerille.
Tekniikan koulutus houkuttelee Joensuuhun myös kansainvälisiä osaajia. Pakistanista Joensuuhun saapunut Hamza Khalid on ehtinyt tutustua kampukseen ja kaupunkiin reilun kuukauden.
– Tulin Joensuuhun fotoniikan maisteriopintoihin. Taustaltani olen fyysikko, ja olen kandidaattivaiheen opinnoissa opiskellut muutaman kurssin fotoniikkaa.
Valon tiede houkutteli Hamza Khalidin lopulta Joensuuhun, vaikka muitakin vaihtoehtoja oli tarjolla.
– Olisin päässyt Ouluun opiskelemaan elektroniikkaa, mutta fotoniikka toi minut Joensuuhun. Olen kiinnostunut erilaisista laserteknologioista, linsseistä, nano- ja mikrofotoniikasta ja muista fotoniikan sovelluksista. Maailma muuttuu ja valolla on siinä iso rooli, Khalid kiteyttää.
Lue koko juttu Teekkarit kaarsivat kampukselle | Joensuun Uutiset
Kirjoittaja: Anne Kokkonen
Kuva: Risto Takala