Blogi: Innokaupungit rakentavat vihreää siirtymää

19.10.2022 • Ekosysteemityö
Innokaupunkien koordinaation kehittämispäällikkö Riina Pulkkinen vieraili Ilmastokevät-blogisarjassa kertomassa, mistä Innokaupungeissa on kyse.

Joka toinen suomalainen asuu jossain Innokaupungissa. Siis yhdessä niistä kaupungeista, jotka ovat sopineet yhdessä valtion kanssa, että ne kehittävät omia vahvuuksiaan, jotta ne voivat vastata vihreän ja digitaalisen siirtymän haasteisiin. Sopimuksia kutsutaan ekosysteemisopimuksiksi. Olet jo saattanut oppia tuntemaan kokonaisuuden nimellä Innokaupungit. Virallisesti käytämme yhteistä nimikettä Innovoivat kaupungit ja yhteisöt.

Ekosysteemisopimuksissa kaupungit ovat tunnistaneet yhdestä neljään kehitettävää painopistealaa yhteistyössä sidosryhmiensä sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Painopisteet vaihtelevat kestävistä energiajärjestelmistä ja teollisuudesta älykkäisiin kaupunkiratkaisuihin sekä terveys- ja hyvinvointiteknologioihin.

Kukin Innokaupunki tukee ja kiihdyttää vihreää siirtymää tavallaan. Yhtäällä kehitetään uutta kestävää kaupunginosaa, kuten Tampereen Hiedanrannassa. Toisaalla kehittämisen kohteena voi olla kestävä meriteollisuus, kuten Turun telakka-alueella. On selvää, että kehittämisen tarpeet, tavat ja kaupungin rooli osana kehittämistyötä on kovin erilainen. 

Lue koko blogi Pirkanmaan liiton sivuilta. 


Kuva: Visit Tampere, Laura Vanzo