Uppstår det ett kompetensnätverk för digital hälsa i Finland?



Nätverket för digital hälsa vill vara en internationellt känd och erkänd föregångare som främjar hållbar tillväxt och välfärd genom att påskynda den digitala omvälvningen. Syftet är att i stället för splittrat samarbete skapa bestående nätverksverksamhet.

De som bygger upp förutsättningarna för nätverket för digital hälsa väntar med spänning på huruvida det i Finland uppstår ett kompetensnätverk för digital hälso- och välfärdsteknologi på förslag av ANM och SHM. Finansieringen samt nätverkets slutliga skala och form har ännu inte fastställts.

En rapport som baserar sig på synpunkter om branschens behov från representanter för forskningen, företagssektorn och hälso- och sjukvårdssystemet färdigställdes i juni och förslag till kompetensnätverkets mål och uppgifter färdigställdes i oktober. I beredningen deltar intressentgrupper från alla fem universitetssjukhusstäder.

Professor Jarmo Reponen berättar att nätverket för digital hälsa har fört samman aktörer och skapat en gemensam bild av digital hälsa i Finland.

– Den gemensamma viljan att bygga upp ett långsiktigt nätverkssamarbete och förbättra informationsgången och arbetsfördelningen är stark, berättar projektchef Veera Virta vid Uleåborgs universitet.

Nätverkets vision är att vara en internationellt känd och erkänd föregångare som främjar hållbar tillväxt och välfärd genom att påskynda den digitala omvälvningen.

Internationaliteten lyftes inte direkt fram bland de behov som enskilda aktörer nämnde. För detta behövs enligt Virta en förändring av tankesättet och motivation att börja främja den inhemska kompetensen som en gemensam front.

– Utmaningarna inom export och internationell tillväxt tacklas effektivare genom närmare samarbete med andra inhemska aktörer, både privata och offentliga, påminner Virta.

Företagens, forskarnas och välfärdsområdenas behov

Utöver internationalisering är kompetensnätverkets uppgifter att skapa en samarbetsplattform för experter inom branschen, dela god praxis, påverka den nationella och internationella verksamhetsmiljön och främja ibruktagandet av digitala lösningar.

Det finns skillnader i intressentgruppernas behov beroende på infallsvinkel och till exempel för företagens del beroende på deras storlek och utvecklingsfas. Företagen önskar samarbete med högskolorna, klarhet i projektverksamheten och information om expertinstanser samt samarbets- och finansieringsmöjligheter.

Ur företagens synvinkel borde utbudet av stödtjänster förtydligas och produktifieras bättre. Till exempel när det gäller regleringen behövs hjälp särskilt i nystartade företag.

– Företagen hittar dock inte nödvändigtvis dessa experter eller så är hjälpen för dyr, berättar Virta.

Välfärdsområdena önskar i synnerhet information om digitala lösningar, projekt och forskning. Områdena befinner sig i mycket olika skeden, eftersom en del redan kommit långt med sina verksamhetssätt, nätverk och samarbetsformer, medan andra håller på att skapa sådana.

Välfärdsområdenas roll i innovationsverksamheten identifieras som nödvändig men underutnyttjad.

Forskarna behöver stöd bland annat för att bilda nätverk, hitta partnerskap och bygga upp stora projekt.

Ursprungligen var tanken att välja de viktigaste forskningsspetsarna inom den digitala hälsobranschen, men forskningen inom digital hälsa är så omfattande att forskningsspetsarna inte kan avgränsas för strikt i nätverkets verksamhet.

– Branschen är redan så mogen att man inte kan säga att tre ämnen är de viktigaste i Finland, berättar Jarmo Reponen.

Myndigheterna önskar att kompetensnätverket samordnar och konkretiserar, skapar mervärde och engagerar sig samt har resurser för arbetet.

I slutet av 2024 framgår det om grundandet av det digitala nätverket får finansiering vid budgetförhandlingarna. Behoven hos nätverket för digital hälso- och välfärdsteknologi har utretts av Uleåborgs universitet, Uleåborgs yrkeshögskola, Åbo yrkeshögskola, Tammerfors högskolestiftelse, Kuopio Health och Helsinki Partners Oy.

– Teamet arbetar för en gemensam sak och ibland glömmer vi att vi kommer från olika områden. Det är dock väsentligt att aktörerna deltar på bred front för att uppnå nationell effektivitet och trovärdighet, säger Virta.

Tidigare artikel: Med digital hälso- och välfärdsteknik tar man sikte på världen – ett samarbetsnätverk påskyndar den inhemska innovationsverksamheten – Innokaupungit

Digiteknologi är ett av Innostädernas sex ledningsansvarsteman.  Det tematiska samarbetet sammanför städernas resurser och främjar spridningen av god praxis och internationellt samarbete och investeringar. Målet är att påskynda förnyelsen av näringslivet och ibruktagandet av hållbara lösningar i städerna. Innostäderna stöder innovationer, tillämpar forskning och experiment.