Energiamurrosta tekemässä: Tutkimustieto valaisee puhtaan energian näkymiä
Vihreän sähköistämisen edistäjät haluavat vahvistaa alan verkostoja ja tiedonkulkua erityisesti tutkimuksen, yritysten ja sijoittajien välillä.
LUT-yliopiston projektipäällikkö Eeva Lähdesmäen mukaan yhteistyö laajan asiantuntijajoukon välillä on mahdollistanut sen, että PtX-talouteen liittyvistä kysymyksistä on saatu kerättyä kattava tutkimusaineisto ja analyysi.
PtX tarkoittaa teknologioita, joiden avulla saadaan tehtyä esimerkiksi vetyä tai synteettisiä polttoaineita uusiutuviin energialähteisiin perustuvalla sähköenergialla.
– Julkaisemme syyskuussa raportin kansallisen strategisen vetytutkimuksen tarpeista.
Suomessa nähdään tutkimuksellisesti tärkeänä muun muassa vedyn synteettiset lisäarvotuotteet ja suora vedyn käyttö. Raportti sisältää myös teollisuuden näkökulman siihen, millaista tutkimustietoa se tarvitsee.
– Halusimme selvittää sekä tieteentekijöiden että teollisuuden näkökulman ja mahdolliset eroavaisuudet. Työstämme yhdessä Business Finlandin kanssa tämän pohjalta jatkotarpeita.
Myöhemmin syksyllä on tulossa lisäksi julki tieteellinen artikkeli Suomen vetytalouden tutkimuksen kartoituksesta ja sen tuloksista.
Energiamurroksen tutkimuksessa varustautunut Itä-Suomi haluaa satsauksia PtX-talouteen
LUT-yliopiston tuoreen raportin mukaan Suomi tarvitsee sektorirajat ylittävää yhteistyötä, jotta se hyötyy energiamurroksesta. Investointien toteutuminen edellyttää eri osapuolten avointa vuoropuhelua ja yhteisymmärrystä.
Kesäkuussa julkaistu ”Puhtaan energian ja Power-to-X-investoinnit Kaakkois-Suomeen” -raportti keskittyy Etelä-Karjalan ja Kaakkois-Suomen rooliin energiamurroksessa.
Raportti esittää kahdeksan konkreettista toimenpidettä, kuten PtX-arvoketjun mallintamista ja hiilidioksidin hyödyntämiseen perustuvan tutkimus- ja teknologiakeskuksen perustamista kansallisena kärkihankkeena.
– Työssä hyödynnettiin LUT kauppakorkeakoulussa kehitettyä Fast Expert Teams -toimintamallia. Työhön osallistui yli 60 energia-alan asiantuntijaa, Lähdesmäki kertoo.
Hän on tyytyväinen, että mukaan saatiin laaja joukko asiantuntijoita kasvuyrityksistä suuryrityksiin ja kotimaisesta hallinnosta EU-tason hallintoon.
– Jokaisella on oma kulmansa tulla mukaan asian käsittelyyn. Ilman tällaista yhteistyömuotoa tietämys voi jäädä vajaaksi muiden näkökulmista tai faktoista, Lähdesmäki sanoo.
Suomen vetyosaaminen esiin Brysselissä
Erityisiä kohokohtia Lähdesmäen vetämän vihreän sähköistämisen projektin aikana ovat olleet World Hydrogen Summit 2024 toukokuussa ja European Hydrogen Week 2023 marraskuussa.
– Olimme Vetytutkimusfoorumin mukana Vetyviikolla, jolloin totesimme, että Suomen tulee erottua jatkossa muiden maiden tapaan maabrändinä näkyvyyden saamiseksi. Vetytutkimusfoorumin ja yritysvetoisen Vetyklusterin yhteistyö on tiivistynyt huomattavasti, Lähdesmäki kiittelee.
Suomi osallistuu Business Finlandin johdolla European Hydrogen Week 2024 -tapahtumaan, joka pidetään 18.-22.11. Brysselissä.
LUT-yliopiston lisäksi Vihreä sähköistäminen -projektia toteuttaa Oulun yliopisto, joka valmistelee raporttia (”white paper”) SSAB teräsyhtiön ”vihreän teräksen” potentiaalista yhdeksi kansallisista kärkihankkeista.
Vihreä sähköistäminen -hankkeessa on tulossa on vielä:
- Green Electrification ja Itä-Suomen PtX-talous -raportti on esillä Lappeenrannan Future Energy Solutions -seminaarissa syyskuussa.
- Hydrogen Research Forum Finland: Annual Seminar 2024
Tieteellinen seminaari Aalto-yliopistossa 2.-3.10.2024. - Artikkeleita ja muita julkaisuja on valmisteilla teollisuuden näkökulmaan liittyvistä aiheista: metanolin käyttöönotto, kotimaisen kysynnän potentiaali, ns. vihreä teräs sekä sellutehdas; alueiden näkökulmasta PtX-talouden kärkiprojektit sekä oma paperinsa myös sijoittajien näkökulmasta.
Aikaisempi artikkeli: Millaisia investointeja ja mahdollisuuksia vihreä sähköistäminen tarkoittaa? – Tieto on tarpeen tutkijoille ja toteuttajille – Innokaupungit
Vihreä sähköistäminen on yksi Innokaupunkien vetovastuuteemoista. Temaattinen yhteistyö tuo kaupunkien voimavaroja yhteen ja edistää hyvien käytäntöjen leviämistä ja kansainvälistä yhteistyötä ja investointeja. Tavoitteena on vauhdittaa elinkeinoelämän uudistumista ja kestävien ratkaisujen käyttöönottoa kaupungeissa. Innokaupungit tukevat innovaatioita, soveltavat tutkimusta ja tekevät kokeiluita.