Innokaupunkien vaikuttavuustiedoissa on mukana Tilastokeskuksen räätälöimä poiminta kaupunkien innovaatioekosysteemejä kuvaavista mittareista. Lisäksi mukana on EURA-järjestelmästä tehty kooste Innokaupunkien hankkeiden indikaattoreista. Näitä tietoja rikastaa kyselydata Innokaupunkien kehittäjille viime syksyltä sekä Tullin ja Tilastokeskuksen täydentävät tilastot.
Innokaupunkien vaikuttavuuden viestintä koostuu kolmesta osasta: vaikuttavuusmalli, tilannekuva ja vaikuttavuustarinat. Nyt katsottavissa ovat siis vaikuttavuusmallin ja tilannekuvan tiedot.
Vaikuttavuusmalli on Innokaupunkien yhteinen viitekehys ja mittaristo innovaatioekosysteemien kehittämiseen. Tilannekuva tarjoaa ajankohtaista tietoa ekosysteemisopimusten toteuttamisen etenemisestä.
Vaikuttavuustarinat ovat onnistumiskertomuksia kehittämisen arjesta. Niissä yhdistyy ekosysteemityön arki ja yhteiskunnallinen hyöty. Vaikuttavuustarinoita tuotetaan tämän vuoden aikana.
Innovaatioekosysteemien vaikuttavuus on monitasoinen ja -ulotteinen asia. Kokonaisvaltaisen ymmärryksen luominen edellyttää eri menetelmin tuotettua määrällistä ja laadullista tietoa.
Vaikuttavuusmallin tiedot tuovat näkökulmia eri suunnista, mutta kattavat toki kukin vain oman osansa kokonaisuudesta. Tilanne on hieman samanlainen kuin isolla rakennustyömaalla, jonne työmaa-aidoissa olevat kurkistusikkunat luovat ohikulkijoille näkymää työn etenemisestä. Nyt julkaistut vaikuttavuusmallin tiedot tuovat erilaisia näkökulmia innovaatioekosysteemin kokonaisuuden hahmottamiseksi.
Tutustu vaikuttavuustietoihin: Vaikuttavuus – Innokaupungit