Tarina ekosysteemin kehittämisen punaisena lankana

Anne Kalliomäki, Outi Kinnunen, Pirjo Kutinlahti

Tämän päivän maailmassa ratkaisemme systeemisiä haasteita yhdessä, osana ekosysteemejä. Ekosysteeminen ajattelu ja toiminta johtavat kokonaisvaltaisiin ja kestäviin ratkaisuihin, jotka tukevat kaikkien toimijoiden tavoitteita.

Ekosysteemeissä toimiminen on pääosin yhteiskehittämistä, jossa tunnistetaan yhteinen tavoite ja arvo sille, mitä yhdessä voidaan saavuttaa ja ratkaista.

Yhteisen tavoitteen ja toiminnalle suunnan löytäminen ei ole aina helppoa. Kaikilla organisaatioilla on oma tavoite ja tavat toimia, motivaatiot voivat olla erilaisia ja kehittäminen eri rytmistä. Kehittämisessä voidaan jäädä kiinni liian ylätasolle, tai tartuntapinta oman organisaation toimintaan jäädä liian etäiseksi.

Yleensä lähdetään liikkeelle yhteisen vision muodostuksesta toimijoiden kesken. Me olemme kokeilleet toisenlaista toteutusta: tarinallistamista.

Miten projekti alkoi? Lumettoman kauden palvelut – yhdessä vahvempi tarina

Rovaniemi on tunnettu talvikauden tarinoista ja palveluista, mutta mitä paljastuu lumen alta? Kaupungin tavoitteena on vahvistaa lumettoman ajan matkailua. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi avainasemassa on lumettoman kauden palveluiden yhteiskehittäminen.

Tarinallistamisen avulla lähdimme luomaan yhteistä visiota siitä, mitä Rovaniemi tarjoaa ihmisille lumettomalla kaudella.

Tekeminen käynnistyi kutsumalla alueen yritykset yhteiskehittämisen tilaisuuteen. Mukana oli 40 alueen aktiivista toimijaa, pääosin alueen yrittäjiä. Ennen varsinaista yhteistä tilaisuutta keräsimme laajasti tietoa yrittäjiltä aktivoimalla heidät yhteiseen Verkkoaivoriiheen. Saimme tietoa olemassa olevista palveluista, ideoita uusiksi palveluiksi ja näkemyksiä alueen vahvuuksista ja erottumisen kärjistä. Yhteiskehittämisen tilaisuudessa jatkoimme tulevaisuuden palvelukarttojen luomista sekä lumettoman kauden tarinan ideointia Stooripuun avulla.

Mitä syntyi lopputuloksena? Tarinakortteissa tiivistettynä kehittämisen ydin

Yhteiskehittämisen jälkeen käärimme hihat ja lähdimme kiteyttämään ja visualisoimaan tarinoita. Elämyksellinen ydintarina kiteyttää sen, mitä Rovaniemi tarjoaa lumettomalla ajalla. Se luo kuvan koettavista elämyksistä ja vahvistaa alueen yhteistä brändiä ympärivuotisena matkailukohteena. Ydintarinan lisäksi loimme kuusi erilaista palveluteemakohtaista visiotarinaa asiakkaan näkökulmasta kirjoitettuna. Ydintarinan lisäksi nämä tarinat tukevat palveluiden kehittämistä, palveluekosysteemin syntymistä, yhteistä viestintää ja markkinointia. Palveluteemoista muodostimme vielä tarinakortit, jotta niitä olisi helppo käyttää arjessa.

Pohjoisen kauneus on maagisen rauhoittava, liikuttava ja tervehdyttävä. Ja taianomainen tämä paikka todellakin on. Rovaniemi onkin monelle tuttu Joulupukin kotina ja porttina pohjoiseen. Mutta mitä paljastuu lumen alta?
Ote ydintarinasta

Tarinallistamisen hyödyt? Yhteinen tavoite inspiroivassa muodossa

Tarinallistaminen tuo yhteiskehittämiseen luovan ja osallistujalähtöisen tavan tehdä. Ydintarinan kirkastaminen auttaa löytämään kehittämiselle punaisen langan, tavoitteen ja motivoi osallistujia. Se tekee kehitystyöstä konkreettista, herättää tunteita ja inspiroi. Tarina toimii kuin yhteisenä kielenä, joka yhdistää erilaisia toimijoita ja antaa suunnalle selkeyttä. Tarinalähtöisen palvelumuotoilun avulla lopputuloksena syntyy moniaistisia lumettoman ajan elämyksiä, jotka tukevat valittua ydintarinaa.

Rovaniemen pyörämatkailun visio ja ote Pyöräily-teeman tarinakortista:
Rovaniemi on vuonna 2030 monipuolinen ja helposti saavutettava pyöräilykohde, jossa arktiset luontoelämykset ja paikallinen lappilainen elämänmeno palveluineen kohtaavat. Se tarjoaa pyöräilevälle matkailijalle reitistökokemusten ja uniikkien aktiviteettien yhdistelmää sekä toimii tosiharrastajan pysähdyspaikkana pohjoiseen.

Illalla ajoimme vielä takaisin majapaikkaan. Kesäaikaan yöttömässä yössä pyöräily oli jännittävä kokemus meidän koko perheelle. Luonto ympärillä heräsi eloon ja kuuntelimme ääniä illassa. Nuo pyöräilyt Rovaniemellä jäävätkin varmasti meidän perheemme yhteisiksi muistoiksi.

Rovaniemen uudet maastopyöräreitit tarjoavat tulevina kesinä elämyksiä niin perheille kuin harrastajille. Paikalliset yritykset ovat jo kokoontuneet yhteen jatkamaan aiheen parissa ja suunnittelemaan viikko-ohjelmaa, jossa jokaiselle päivälle tarjotaan oma pyöräilykokemuksensa. Tämä on askel kohti monipuolisempaa ja ympärivuotista ulkoilutarjontaa.

Alueen ekosysteemi alkaa muodostua, tarina ja elämys kerrallaan

Tarinallistaminen osoitti voimansa yhteiskehittämisen tukena. Se auttoi eri toimijoita näkemään yhteisen päämäärän, toi kehitystyöhön tunnetta ja elämyksellisyyttä, sekä mahdollisti vahvemman sitoutumisen alueen matkailupalveluiden kehittämiseen.

Osallistujien palaute yhteiskehittämisestä ja tarinoista oli ilahduttavaa kuultavaa. Erätonttu ja yrittäjä Suvi Männikkö Laenlammen tilalta kiteytti omaa kokemustaan seuraavalla tavalla:

Prosessi oli hyvin johdettu. Oli kiva, että paikalla oli niin paljon toimijoita, ja varsinkin erilaisia matkailuyrittäjiä. Stooripuun kautta kaikki pääsivät kertomaan omat elementit, löytyi paljon sellaistakin, mitä ei tule ajatelleeksi kun elää ns. omassa kuplassa. Tässä löydettiin hyvin sitä yhteistä punaista lankaa kesämatkailuun ja heti hyödynnettäviä elementtejä omiin tuotteisiin.

Yrittäjien lisäksi mukana oli myös lukuisia muita toimijoita. Aluekehittäjä Niko Niemisalo kuvasi prosessin ja tarinoiden hyötyjä seuraavasti:

Lapin matkailu sai työpajasta ja sen jälkeen tuotetuista tarinoista uusia sisältöjä arktisen alueen kesämatkailun kehittämiseen. Tarinoissa alueen toimijat saivat parhaan osaamisensa esille. Meillä Santasportissa kehitämme teemaa vahvasti liikuntamatkailun kontekstissa. Tarinallistaminen tukee tuotekehitystämme ja uusien palvelujen tuotteistamista. Kiitos hyvästä fasilitoinnista!

Moni nosti esiin sen, että tarinat ovat suuresti hyödyksi omalle tekemiselle. Myös Visit Rovaniemi kumppanina kertoi, että nyt tehty työ tukee hyvin heidän tekemistään.

Business Rovaniemi toteutti projektin Vision Factoryn Outi Kinnusen, Tarinakoneen Anne Kalliomäen sekä Fountain Parkin Teppo Niemisen kanssa.

Innokaupungit järjesti keväällä 2025 webinaarin, jossa tutustuttiin Rovaniemen tarinalähtöisen yhteiskehittämisen projektiin. Katso webinaarin tallenne:

Tutustu Rovaniemen lumettoman ajan elämysten tarinakortteihin. Kortteihin tarinat on kiteytetty tiiviiseen muotoon:

Kiinnostuitko yhteiskehittämisen prosessista, jossa tarina punaisena lankana? Kerromme mielellämme tarvittaessa lisää prosessista.

Lisätietoja:

Pirjo Kutinlahti, pirjo.kutinlahti@rovaniemi.fi
Outi Kinnunen, outi.kinnunen@visionfactory.fi
Anne Kalliomäki, anne@tarinakone.fi

Joogakuva: Visit Rovaniemi