Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
– Vi har redan nu uppnått många framgångar. Genom kontinuitet, planmässighet och engagemang kan vi säkerställa att arbetet hela tiden går framåt. Utvecklingen på systemnivå har varit utmärkt. Och eftersom det finns en historisk bakgrund till ekosystemet har även tidigare påbörjat arbete resulterat i bland annat en guldcertifiering för energiklustret och presidentens internationaliseringspris.
Backman nämner också EnergySampo-projektet och de tillhörande pilotprojekten som ett utmärkt exempel på omfattande interregionalt samarbete, där också lokomotivföretagen har engagerat sig.
I städernas ekosystemavtal fokuserar man på regionernas styrkor och på att skapa nya möjligheter, till exempel för EnergyVaasa-klustrets tyngdpunkter inom teknologi. Vasaregionens energikluster är ett betydande center för innovationer inom energibranschen också mätt på europeisk nivå.
– Samarbete inom nätverk har en stark tradition i regionen och till exempel universiteten fungerar som viktiga partners för företag och projektdeltagare. Vasa har precis rätt storlek för sådant här samarbete. Genom ekosystemavtalet kan nätverksbaserat arbete ytterligare stärkas och utökas, försäkrar Backman.
Läs hela artikeln: Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä » Vaasanseudun Kehitys Oy (vasek.fi)