Önskan om att fördubbla fotonikens industriella produktion
Samarbetet inom fotonikbranschen framskrider i god takt i Finland. På hösten publiceras resultaten av företagsenkäten, marknadsföringsmaterial för internationellt nätverkande samt den förväntade färdplanen för 2025–2030.
Joensuu, Uleåborg och Tammerfors samt Esbo deltar i byggandet av ett nationellt stadsnätverk för fotonik i Finland. Stadsnätverket stöder tillväxten och nätverksbildningen hos företagen i branschen och tillgången till investeringar i Finland.
Varje stad har utrett behoven hos företagen i sin region samt nuläget och planerna för den närmaste framtiden. Hösten 2024 publiceras resultaten av företagsenkäten.
I Joensuu råder det brist på lämpliga företagslokaler. Fotonikföretagen vill helst verka i anslutning till forskningsinstituten, eftersom de har tillgång till specialutrustning och lokaler som företagen behöver samt experter vars tillgänglighet är avgörande för branschens utveckling.
– Med hjälp av enkäten får vi reda på läget på nationell nivå, berättar utvecklingschef Juha Purmonen från Business Joensuu.
Resultaten från enkäten används också för branschens marknadsföringspaket samt för en gemensam färdplan.
– I marknadsföringsmaterialet finns motiveringar till bland annat varför det lönar sig för företag att etablera sig i Finland och vilka städernas styrkor är. Business Finland, ambassaderna och Innostäderna kan utnyttja materialet för sina egna behov, berättar Purmonen.
Behovet av arbetskraft är enormt – varifrån ska vi få fler begåvade studerande?
Branschens industri har meddelat att de kommer att behöva 5 000 nya personer under de kommande fem åren. Den industriella produktionen kan till och med fördubblas.
– En del av personalen kommer från andra branscher och utlandet, men det behövs fler studerande, berättar Purmonen.
Enligt specialsakkunnig Tea Vellamo, koordinator för PREIN, flaggskeppsprojektet i fotonik, råder det stor brist på studerande inom branschen med tillräckligt djupgående kunskaper i matematik och fotonik.
I Finland tävlar man i praktiken med andra branscher om matematiskt begåvade studerande och vi konkurrerar med andra länder om att få internationella studerande.
– Det är också svårt att marknadsföra fotonik för gymnasieelever. I PREIN riktar vi verksamheten även till barn och unga. Intresset väcks bäst genom praktiska tillämpningar.
Grundforskningen inom branschen har gett upphov till bra startup-företag till exempel för mätning av kolutsläpp i marken, medicinsk laserteknik och identifiering av förfalskningar av digitala kännetecken. Fotonikens skala är omfattande.
Ett bra incitament för internationella studenter är Erasmus Mundus gemensamma masterprogram, där studenterna avlägger studier vid minst två olika europeiska universitet med ett EU-stipendium. Både Tammerfors universitet och Östra Finlands universitet deltar i dessa fotonikprogram.
För att internationella studerande också ska stanna kvar och göra karriär i Finland borde man enligt Vellamo bättre matcha dem med företagen.
– Även finländska studerande kan söka till internationella program, men många känner inte till denna möjlighet, utan fortsätter i ett inhemskt magisterprogram efter kandidatexamen, konstaterar Vellamo.
Ett nytt incitament för att samla fotonexperter är doktorandpilotprogrammet I-DEEP som genomförs av 72 forskningsgrupper vid sju inhemska universitet. I utbildningen har man också beaktat branschens snabbt föränderliga behov och företagens behov av experter.
Den nationella färdplanen publiceras snart
Riktlinjerna för utvecklingen av fototiken har utarbetats i en färdplan som snart publiceras. Syftet är att hålla Finlands kompetens konkurrenskraftig och till fullo utnyttja forskning, innovationer och teknologier inom fotonik. Målgrupperna för färdplanen är beslutsfattare, internationella forskare och aktörer inom industrin.
– Färdplanen åskådliggör branschens potential och fastställer de nationella tyngdpunkterna för forskningen, utbildningen och industrin inom fotoniken. Samtidigt innehåller den åtgärdsförslag för beslutsfattarna, berättar Juha Purmonen.
En aktuell nyhet även med tanke på fotoniken är att det håller på att grundas ett nationellt kompetenscentrum (FiCCC) för chipkompetens. Chips Act-temat genomförs av Esbo, Tammerfors, Uleåborg och under Photonics Finland även av Joensuu.
– I framtiden kommer fotoniken att ha en allt större roll i chipsen. Även här är Finland en föregångare; i flera andra europeiska länder har fotoniken ännu inte tagits med i detta skede. Detta visar tydligt Finlands visioner, berättar Purmonen.
På hösten ordnas förutom publiceringen av färdplanen även PREIN-flaggskeppsprojektets årliga forskarseminarium den 19 november på Sokos Hotel Flamingo i Vanda.
Tidigare artikel: Städerna med i fotonikutvecklingen – synergistöd till företag för forskning och internationalisering – Innokaupungit
Fotonik är ett av Innostädernas sex ledningsansvarsteman. Det tematiska samarbetet sammanför städernas resurser och främjar spridningen av god praxis och internationellt samarbete och investeringar. Målet är att påskynda förnyelsen av näringslivet och ibruktagandet av hållbara lösningar i städerna. Innostäderna stöder innovationer, tillämpar forskning och experiment.
Bilder: Tuukka Pakarinen, Photonics Finland