Företagsklustret SIX Mobile Work Machines för mobila arbetsmaskiner ordnade i maj storevenemanget Future Mobile Work Machine 2024 om elektrifiering och hållbarhet inom branschen. Det internationella seminariet i Tammerforshuset samlade 350 deltagare från 11 olika länder. Det slutsålda evenemanget ordnades nu för tredje gången och i större utsträckning än tidigare. FIMA – Forum for Intelligent Machines Ry var seminariets andra arrangör.
Många utställare deltog, bland dem Sandvik Mining and Rock Solutions, Valmet Automotive, Kalmar, Ponsse och Nokia. Seminarieprogrammet sammanförde förutom företagen även den offentliga förvaltningen och forskningen.
Heini Wallander från Business Tampere ledde en paneldiskussion om artificiell intelligens, robotik och elektrifiering under seminariet.
– Evenemanget har utvecklats till en verklig mötesplats för branschens toppar, vilket ökar kännedomen om branschen, främjar diskussionen och för med sig nya aktörer som kan erbjuda sina lösningar till branschen som genomgår en brytningstid. Jag var särskilt glad över det ökade antalet internationella gäster, även om vi gärna ser ännu fler i framtiden.
I den paneldiskussion som leddes av Wallander fick deltagarna fördjupa sig i aktörernas olika synpunkter på framtida lösningar.
– Det som fungerar för en fungerar inte nödvändigtvis för en annan. Jämfört med bilindustrin är arbetsmaskinvärlden anmärkningsvärt heterogen till sina behov, berättar Wallander.
Enligt Wallander är branschen mycket viktig för Tammerforsregionen, som är känd för sin maskinbyggnad, men även nationellt. Den största omvälvningen inom branschen pågår ju i och med elektrifieringen och digitaliseringen.
Olika branscher behöver mobila arbetsmaskiner. Företagen inom branschen har under de senaste åren börjat intressera sig för ett tätare samarbete även med forskare inom branschen samt för möjligheterna till offentlig finansiering för att utveckla branschen.
Wallander leder Innostädernas ledningsansvarsprojekt Dubbel omställning för mobila arbetsmaskiner (SIX-PoE). Dessa är viktiga resurser för att samordna samarbetet och bygga nätverk mellan bland annat industrin och forskningen.
– Vi ordnade ett eget diskussionstillfälle för det internationella forskarnätverket för mobila arbetsmaskiner före evenemanget i Tammerforshuset. I Finland finns det många föregångarföretag och forskarna lockas av kompetensutbyte och gemensamma EU-projekt, berättar Wallander.
Som en del av byggandet av nätverk mellan industrin och forskningen utvecklade SIX-nätverket i fjol kompetensprofiler inom branschen tillsammans med hjälp av industrin och forskare samt konsulter.
– I profileringen funderade man bland annat på vad man måste förbereda sig på inom branschen och vilken roll företagen har i kompetensutvecklingen, berättar professor Matti Vilkko vid Tammerfors universitet.
För att utveckla branschen har SIX-företagsklustret utarbetat en vägkarta. Fyra nya universitet med egna kompetensområden har nu kommit med i planeringen av vägkartan. Alla fem universitet som arbetar med klustret har utsett egna Academic Fellows-medlemmar.
Academic Fellows-grupperingen ansvarar för att samla in kompetens från sitt universitet till vägkartan. Gruppen består av ledande professorer inom området för LUT-universitetet, Aalto-universitetet, Tammerfors, Uleåborgs och Åbo universitet.
– Detta är ett ovanligt sätt att jobba, alltså att vi utför långsiktigt arbete i stället för enskilda projekt. På så sätt kan vi boosta effektiviteten på ett helt annat sätt, berömmer Wallander.
Samarbetet underlättas av att det finns många aktörer inom branschen som inte är direkta konkurrenter sinsemellan.
En stor betydelse för branschen är de 31 doktorandplatser som sökts under ledning av Tammerfors universitet och som beviljats fem universitet. De är en del av tusen studieplatser inom pilotprojektet med doktorandskola som inleddes 2024 och finansieras av UKM.
– Det här är ett exempel på hur ett bra nätverk fungerar. Jag ringde fyra samtal, varefter vi hade sammanställt ett konsortium för detta, berättar Matti Vilkko.
Ledningsansvarsprojektet för mobila arbetsmaskiner fortsätter till oktober 2024. På hösten fortsätter det internationella nätverksarbetet.
– I juni besökte vi Bryssel och Aachen i Tyskland och deltog i Industrial Vehicle Expo som anordnades i Köln. Jag är nöjd med att vi på ett praktiskt sätt har lyckats främja saker och ting utan att glömma det långsiktiga målet, säger Heini Wallander.
Tidigare artikel:: Mobilaarbetsmaskiner i spetsen av utvecklingen genom samlad toppkompetens -Innostäderna
SIX-Poe är ett av Innostädernas ledningsansvarsteman. Det tematiska samarbetet sammanför städernas resurser och främjar spridningen av god praxis och internationellt samarbete och investeringar. Målet är att påskynda förnyelsen av näringslivet och ibruktagandet av hållbara lösningar i städerna. Innostäderna stöder innovationer, tillämpar forskning och experiment.