Energiomställningen: Forskningsdata belyser utsikter för ren energi

Befrämjare av grön elektrifiering vill stärka branschens nätverk och informationsutbyte, särskilt
mellan forskning, företag och investerare.

Enligt LUT-universitetets projektchef Eeva Lähdesmäki har samarbetet mellan en stor grupp experter gjort det möjligt att samla in omfattande forskningsmaterial och analyser i frågor som gäller PtX-ekonomin.

PtX avser teknologier som kan användas för att tillverka till exempel väte eller syntetiska bränslen med elenergi som baserar sig på förnybara energikällor.

– I september publicerar vi en rapport om behoven av nationell strategisk väteforskning.

I Finland anses det bland annat att syntetiska mervärdesprodukter för väte och direkt användning av väte är forskningsmässigt viktiga. Rapporten innehåller också industrins perspektiv på hurdan forskningsdata den behöver.

– Vi ville utreda både forskarnas och industrins perspektiv och eventuella skillnader. Utifrån dem bearbetar vi fortsatta behov tillsammans med Business Finland.

Senare på hösten kommer det dessutom att publiceras en vetenskaplig artikel om kartläggning av forskningen inom Finlands väteekonomi och dess resultat.

Östra Finland som rustat upp med forskning om energiomställningen vill ha satsningar på PtX-ekonomin

Enligt en färsk rapport från LUT-universitetet behöver Finland sektorsövergripande samarbete för att dra nytta av energiomställningen. Genomförandet av investeringarna förutsätter en öppen dialog och samförstånd mellan de olika parterna.
I juni publicerades rapporten ”Investeringar i ren energi och Power-to-X till Sydöstra Finland”. Den fokuserar på Södra Karelens och Sydöstra Finlands roll i energiomställningen.

Rapporten föreslår åtta konkreta åtgärder, såsom modellering av PtX-värdekedjan och inrättande av ett forsknings- och teknologicentrum baserat på utnyttjande av koldioxid som ett nationellt spetsprojekt.

– I arbetet utnyttjades verksamhetsmodellen Fast Expert Teams som utvecklats inom handelshögskolan vid LUT-universitetet. Över 60 experter inom energibranschen deltog i arbetet, berättar Lähdesmäki.

Hon är nöjd över att det deltog ett stort antal experter, från tillväxtföretag till stora företag och från inhemsk förvaltning till förvaltning på EU-nivå.

– Var och en deltar med sin egen infallsvinkel i behandlingen av ärendet. Utan en sådan samarbetsform kan det fattas synvinklar eller fakta från kunskapen, säger Lähdesmäki.

World Hydrogen Summit 5/2024

Finlands vätekompetens lyfts fram i Bryssel

Särskilda höjdpunkter under projektet för grön elektrifiering ledd av Lähdesmäki har varit World Hydrogen Summit 2024 i maj och European Hydrogen Week i november 2023.

– Vi deltog i Väteveckan med väteforskningsforumet, då vi konstaterade att Finland likt andra länder i fortsättningen bör profilera sig som ett landsvarumärke för att få synlighet. Samarbetet mellan väteforskningsforumet och det företagsledda väteklustret i Finland har intensifierats betydligt, berömmer Lähdesmäki.

Finland deltar under ledning av Business Finland i evenemanget European Hydrogen Week 2024, som ordnas 18–22.11 i Bryssel.

Utöver LUT-universitetet genomför Uleåborgs universitet projektet Grön elektrifiering, som förbereder en rapport (“white paper”) om stålbolaget SSAB:s potential inom ”grönt stål” som ett av de nationella spetsprojekten.

I projektet Grön elektrifiering är följande ännu på kommande:

Vihreä sähköistäminen -hankkeessa on tulossa on vielä:

  • Rapporten Green Electrification och Östra Finlands PtX-ekonomi presenteras på seminariet Future Energy Solutions i Villmanstrand i september.
  • Hydrogen Research Forum Finland: Annual Seminar 2024
    Vetenskapligt seminarium i Aaalto-universitetet 2–3.10.2024.
  • Artiklar och andra publikationer bereds om ämnen med anknytning till industrins perspektiv: ibruktagande av metanol, potential för inhemsk efterfrågan, s.k. grönt stål och cellulosafabrik; ur regionernas synvinkel PtX-ekonomins spetsprojekt samt en egen rapport även ur investerarnas synvinkel.

Tidigare artikel:  Hurudana investeringar och möjligheter medför den gröna elektrifieringen? – Information behövs för forskare och genomförare – Innokaupungit


Grön elektrifiering är ett av Innostädernas sex ledningsansvarsteman.  Det tematiska samarbetet sammanför städernas resurser och främjar spridningen av god praxis och internationellt samarbete och investeringar. Målet är att påskynda förnyelsen av näringslivet och ibruktagandet av hållbara lösningar i städerna. Innostäderna stöder innovationer, tillämpar forskning och experiment.