Suomi tunnetaan laadukkaasta ruoastaan ja innovaatioistaan, mutta ruokaviennissä olemme EU:n heikoimpien joukossa. Elintarvikesektori on kuitenkin yksi Suomen suurimmista toimialoista ja viennillä on entistä suurempi merkitys kansalliselle omavaraisuudelle ja taloudelliselle turvallisuudelle.
Seinäjoella kehitetään ruokaviennin ekosysteemiä, jonka päätavoitteena on parantaa suomalaisten yritysten kansainvälistä kilpailukykyä ja helpottaa niiden pääsyä kansainvälisille markkinoille. Yhteistyö ei rajoitu vain Etelä-Pohjanmaan yrityksiin, vaan se kattaa koko Suomen elintarvikeyritykset. Tavoitteena on luoda valtakunnallinen ruokaviennin osaamiskeskittymä, joka palvelee kaikkia yrityksiä ja edistää viennin kasvua.
Yrityksille vienti tarjoaa mahdollisuuden kasvuun ja kansainvälistymiseen, mutta samalla se tuo mukanaan haasteita, kuten korkeita kustannuksia ja puutteellisia resursseja. Näiden haasteiden ratkaiseminen edellyttää innovatiivisuutta ja vahvaa yhteistyötä koko elintarvikeketjun toimijoiden välillä.
– Meille Foodwestillä on tullut jo aivan selväksi, että yhdistämällä alueen ja toisaalta kansallisten ja kansainvälisten toimijoiden verkon, saamme hyödynnettyä sen potentiaalin, jota tarvitaan viennin kasvattamiseen. Haastammekin erityisesti ruoka-alan yritykset mukaan hankkeeseemme ja sitä kautta mukaan kehittämään yrityslähtöisiä toimintamalleja, kertoo kehityspäällikkö Jaakko Holtinkoski.
Lue juttu: Tuloksia Lännestä: Osaamisella ja yhteistyöllä suomalainen ruoka maailmalle | Rakennerahastot
Innokaupunki Seinäjoen kehittämisen kärkiä ovat ruokaekosysteemin kestävä uudistuminen.