Seinäjoki on EK:n kuntarankingin ykkönen vuonna 2023. Vuonna 2022 Suomen yrittäjät nimesi Seinäjoen Suomen parhaaksi kaupungiksi yritysilmaston puolesta. Yritykset investoivat kaupunkiin miljardi euroa vuosina 2017-2021.
Seinäjoki on myös tunnettu tapahtumakaupunki, jossa on 10 000 opiskelijaa. Innokaupungit vierailivat Seinäjoella 5.9.2023. Tässä top kolme nostot päivästä.
Seinäjoen ja valtion välinen ekosysteemisopimus tähtää älykkääseen vihreään kasvuun. Innokaupunki Seinäjoen kehittämisen kärkiä ovat ruokaekosysteemin ja teollisuuden uudistaminen. Ruokavienti, logistiikka ja verkkoliiketoiminta ovat esimerkkejä kasvukohteista. Seinäjoki tekee yhteistyötä muun muassa Tarton kanssa, sillä ruoka ja elintarviketeollisuus ovat myös virolaiskaupungissa vahvoilla.
Into Seinäjoki Oy koordinoi, aktivoi ja viestii sopimuskokonaisuuden toimintaa.
Elintarvikealan kehitysyhtiö Foodwest Oy (henkilöstöä 45, 4 milj. euron liikevaihto) on Etelä-Pohjanmaan alueen yritysten ja kuntien omistama yritys, jolla on noin 50 eri omistajaa.
Foodwest perustettiin vuonna 1995 antamaan eteläpohjanmaalaisille yrityksille yhteistä lisäresurssia. Ensimmäiset 10 vuotta yritys oli hankeorganisaatio.
Asiakkaina on erikokoisia elintarvikealan yrityksiä. Pelkkä idea, raaka-aine, pakkaus tai konsepti riittää asiakkuuden lähtökohdaksi. Tavoitteena on kehittää yhdessä valmis tuote markkinoille. Foodwest hyödyntää toiminnassaan alan tutkittua tietoa ja sillä on modernit testaustilat innovaatioiden testaamiseksi.
Vastuullisuus, kierrätettävyys ja ruokahävikki ovat Foodwestin kehitysjohtajan Kaisa Penttilän mukaan tämän hetken kiinnostavimpia aiheita ruoka-alalla.
Seinäjoen lentoasemasta visioidaan tulevaisuuden ilmailun innovaatiolaaksoa, sillä Seinäjoki on sijaintinsa puolesta logistinen solmukohta. Esimerkiksi rahtidroonitoiminnan kehityksellä on vankka pohja teknologia-alan klustereiden ja yritysten keskellä. Myös logistiikkakoulutus ja huoltovarmuustoiminnot, kuten lääkärikopterin tukiasema ovat jo olemassa olevaa toimintaa. Sähköinen lentäminen ja vedyn mahdollisuudet siintävät tulevissa visioissa.
Lentoaseman innovoinnin taustalla on kaupunkien välinen yhteistyö ja hanketoiminta, sillä Porin Prizztech pyysi taannoin Into Seinäjokea mukaan hankkeeseen, jossa Euroopan tasolla pohdittiin pienten lentoasemien tulevaisuutta.
Seinäjoen ensimmäinen ekosysteemisopimuksen mukainen rahoitushaku
oli loppuvuodesta 2022. Hakemusten yhteisarvo oli 415 000 €. Seinäjoen toinen hakukierros oli keväällä 2023. Rahoituspäätöksiä on luvassa lokakuussa. Haettavana oli 277 000 € (eu+valtio).
• Älykäs vihreä kasvu – selvitys teollisuuden osaamistarpeista
Hankkeen tavoitteena on selvittää Seinäjoen kaupunkialueen teollisuusyritysten kiinnostusta ja tahtotilaa älykkääseen vihreään kasvuun sekä sitä koskeviin osaamis-, kehittämis- ja koulutustarpeisiin ja niiden esteisiin liittyen.
• Elintarvike-ekosysteemin jakelukuljetusten optimointi digitaalisilla työkaluilla
Hankeessa tuotetaan ruokaekosysteemin yrityksille suunnattu digitaalinen palvelumalli ja sen teknistaloudellinen analyysi.
• Food Business Challenge
Hankkeessa kehitetään opiskelijoiden innovaatiokilpailu Food Business Challengen konseptia laajemman osanottajamäärän tavoittamiseksi.
• Kestävä digitaalinen kaksoissiirtymä
Hankkeessa tehdään Seinäjoen alueen digitaalisuusasteen kartoitus ja nykytilananalyysi vihreän siirtymän kehityskulusta. Analyysin ja digikartoituksen pohjalta luodaan etenemissuunnitelma alueen kehittymiselle.
• Seinäjoki eMobilityHUB – liiketoimintaekosysteemin kehittäminen
Hankkeessa selvitetään yhdessä pilottiyritysten kanssa heidän liiketoimintaansa liittyvää kehittämis- ja tukipalvelutarvetta. Tavoitteena on tuottaa tietoa sähköisen liikkumisen tutkimus-, koulutus- ja liiketoimintaa tukevan ekosysteemin perustamisen tueksi.
Diat: