Mikkelin vesiosaamiskeskus BEM avattiin – palveluja tarjolla vesialan yrityksille

Yleisöä BEM-TKI-luolassa
Elinkeinoministeri Mika Lintilä korosti avajaisissa liiketoiminnallisen ajattelun lisäksi huoltovarmuutta osana globaaleja vesiongelmia.

Vesiosaamiskeskus Blue Economy Mikkelin (BEM) avajaisia juhlittiin maanantaina 12.12.2022. Mikkelin jätevedenpuhdistamon yhteyteen on rakennettu tilat testaukselle ja pilotoinnille. BEM-osaamiskeskus tarjoaa palveluja vesien käsittelyn ja vesihuollon kiertotalouden ratkaisujen tutkimiseen, kehittämiseen ja testaukseen.

Jätevedenpuhdistamon tiloissa on suuri TKI-luola, jonne yritykset voivat sijoittaa omaa testauslaitteistoaan. AWA Paper & Technological Company Inc aloittaa yhteistyökumppaniensa kanssa Mikkelissä MBR-kalvoteknologian testauksen.

Osaamiskeskuksen toinen osa on keskuksen viereen kaavoitettu EcoSairilan teollisuusalue, jonne yritykset voivat sijoittua ja rakentaa omat tilansa. Mikkelin kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelän mukaan uudelta teollisuusalueelta on jo varattu viitisen tonttia.

Osaamiskeskuksen toiminnassa on mukana myös kaksi korkeakoulua: Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk. Xamk on järjestänyt Mikkelissä ympäristöteknologian insinöörikoulutusta jo toistakymmentä vuotta. LUT:n Mikkelin erotustekniikan osastolla puolestaan tutkitaan erityisesti veden puhdistukseen liittyviä teknologioita. Ensi syksynä LUT aloittaa myös vesiteknologian diplomi-insinöörien kouluttamisen Mikkelissä.

Mikkelin uudella jätevedenpuhdistamolla prosessi on suunniteltu siten, että prosessin läpi kulkevan veden käsittely vastaavaa nykyisten säädösten lisäksi myös tulevien vuosikymmenien tiukentuviin säädöksiin. Huippumoderni laitos kiinnostaa itsessään maailmalla. Vastaavan laitoksen rakentaminen aloitetaan ensi vuonna myös Norjassa, ja rakentamiseen käytiin taannoin ottamassa Mikkelistä oppia. TKI-luolassa tapahtuvaan tutkimus- ja kehitystoimintaan voidaan yhdistää alueen korkeakoulujen osaamista ja toisaalta Suomeen saadaan testattavaksi innovaatioita maailmalta.

Mikkelin kaupungin ja alueen korkeakoulujen lisäksi osaamiskeskusta ovat olleet perustamassa jätevedenpuhdistamon käytöstä vastaava Operon Finland sekä vesihuollon ohjelmistoja ja tekoälyäsovelluksia kehittävä Mipro.

BEM-osaamiskeskuksen avajaistilaisuudessa Mikkelissä 12.12.2022 oli paikalla myös elinkeinoministeri Mika Lintilä. Ministerin näkökulmassa korostuvat sekä liiketoiminnallinen ajattelu että viime kuukausina korostunut huoltovarmuus osana globaaleja vesiongelmia.

– Pandemia, sota Ukrainassa ja sen aiheuttama energiakriisi ovat osoittaneet, miten tärkeitä toimiva infrastruktuuri ja varautuminen ovat. Sähköä olemme pitäneet pitkään itsestäänselvyytenä, mutta emme enää. Vesikin on aine, jota ei pitäisi ottaa itsestäänselvyytenä, elinkeinoministeri Lintilä sanoi avajaisissa.

Lue lisää aiheesta:

Mikkelin vesiosaamiskeskus BEM avattiin – tavoitteena kymmenien yritysten verkosto – Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy (mikseimikkeli.fi)

Blue Economy Mikkeli mahdollistaa vesialan tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan – Mahdollisuuksien Mikkeli

Innokaupunki Mikkeli

Kaikki artikkelit