Maria Vuorensola luotsaa Oulua Euroopan innovatiivisimmaksi kaupungiksi
Oulun innovaatioallianssin ohjelmapäällikkö Maria Vuorensolalle Oulun menestys Euroopan innovatiivisin kaupunki -kisassa on yksi kohokohdista hänen urallaan kaupungin palveluksessa, vaikka kisa ei ole vielä edes ratkennut. Oulun tapa toimia innovaatioiden parissa on asia, josta muut kaupungit voivat ottaa oppia.
Oulu on tavoitellut finaalipaikkaa Euroopan innovatiivisin kaupunki -kisassa jo aikaisemmin, mutta toinen kerta toden sanoo ja marraskuussa ratkeaa, päihittääkö Oulu kilpakumppaninsa Itävallan Lintzin ja Portugalin Bragan The European Rising Innovative City -kategoriassa, eli alle 250 000 asukkaan kaupunkien kilpasarjassa.
Oulu on jo voittaja, sillä 50 000 euron rahapalkinnon lisäksi Euroopan innovatiivisin kaupunki -kilpailussa menestyneet finalistit pääsevät osaksi kaupunkiverkostoa, jossa ovat mukana Euroopan kiinnostavimmat kaupungit innovaatioekosysteemeiden ja kaupunkikehittämisen ratkaisujen suhteen.
Kisassa ei pärjää pelkästään huippuluokan ICT-osaamisella, vaan kaupunkien täytyy pystyä osoittamaan, miten kuntalaiset hyötyvät arjessaan kaupunkien innovaatiotoiminnasta tai voivat osallistua sen kehittämiseen itse.
– Oululla on varaa mistä valita, mutta siitä runsaudensarvesta on löydettävä ne uniikit asiat, joilla hakemus erottautuu muista. Hakemusta sai kyllä tehdä kalkkiviivoille asti ja viimeisellä viikolla ennen juhannusta tuli pari viimeistä päivää ja yötä kirjoitettua tiiviisti, Vuorensola myöntää.
Mikä Oulun innovaatiotoiminnassa sitten on niin erityistä, että kilpailu muiden kaupunkien kanssa kannattaa?
– Varmasti muissakin yliopistokaupungeissa on yhteistyötä kaupungin ja yliopiston välillä, mutta Oulun innovaatioallianssi on aidosti uniikki. OIA on sopimus yhteistyöstä, ja olemme sopineet, että laitamme omia ja yhteisiä panoksia tiettyihin teemoihin. Pyrimme yhteiseen hyvään ja mietimme, mitä voimme tehdä paremmin ja isommin yhdessä. Allianssin kyljessä on kaupungin kehittämisrahasto, josta rahoitetaan kehittämishankkeita, mikä tekee puolestaan ekosysteemin aktiiviseksi. Organisaatioiden välillä ei ole kisaa, vaan aidosti katsotaan, kenen vetämänä kärkihankkeet kukoistavat, Vuorensola avaa.
Innovaatioallianssin kumppaneita ovat Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Koulutuskuntayhtymä OSAO, Luonnonvarakeskus, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde sekä Technopolis Oy.
– Ekosysteemityössä struktuurista on apua, mutta toiminnassa pitää olla elastisuutta. Jos Oulusta jotain oppia jakaisin muille kaupungeille, niin luottamuksen luominen ihmisten ja organisaatioiden välillä on tärkeää ja siihen kannattaa satsata. Fiiliksen luominen, että tavoitellaan yhdessä kuntalaisille, yrityksille ja tutkijoille houkuttelevaa kaupunkia. Yhteishengen ylläpito on todella tärkeää, kun yhdessä jotain sovitaan, niin tuloksia tavoitellaan yhdessä eikä mietitä, mitä minä tästä saan, Vuorensola näkee.
Lue koko juttu: Maria Vuorensola luotsaa Oulua Euroopan innovatiivisimmaksi kaupungiksi – Mun Oulu
Myös Espoo on iCapital-kilpailun finaalissa. Espoo ja Oulu iCapital Awards -finaaliin! – Innokaupungit