Kokkolaan rakennetaan akkukemikaalitehdas ja rikastamo – investointi yli puoli miljardia euroa

01.12.2022 • Yritysyhteistyö
Karttakuva Kokkolan seudun investointien sijoittumisesta
Kokkolaan rakennettava tehdas tulee valmistamaan litiumhydroksidia, jota tarvitaan muun muassa sähköajoneuvojen akuissa.

Keliber rakentaa Kokkolaan akkukemikaalitehtaan, jonka tuotannon ylösajoksi on suunnniteltu vuotta 2025.

– Tämä on hyvä uutinen suomalaiselle akkuklusterille ja koko Kokkolan seudulle, sanoo toimitusjohtaja Hannu Hautala.

Kokonaisuutena arviolta 588 miljoonan euron hankkeeseen kuuluu Kokkolan litiumkemiantehtaan lisäksi rikastamo sekä kaivoskohteita. Rikastamon ja Rapasaaren kaivoksen rakentaminen käynnistyy niiden saatua ympäristöluvat.

Keliberin litiumhydroksidin tuotanto perustuu soodapaineliuotusprosessiin, jonka etuna on materiaali- ja energiatehokkuus. Energianlähteet ovat höyry, maakaasu ja sähkö, mikä osaltaan selittää Keliberin suhteellisen alhaisia CO2-päästöjä verrattuna nykyisiin litiumhydroksidin tuotantoketjuihin. Kierrätysveden osuus laitoksen prosessivedestä on noin 80 %. Tuotannon sivuvirtana muodostuvaa analsiimihiekkaa voidaan hyödyntää rakentamisessa, ensisijaisesti Kokkolan sataman laajennuksessa.

– Alueen laadukas infrastruktuuri ja palvelutarjonta sekä hyvät liikenneyhteydet edesauttavat tehokasta materiaali- ja energiavirtojen käsittelyä, sanoo litiumkemiantehtaan päällikkö Sami Heikkinen.

– Keliberin tavoitteena on olla Euroopan ensimmäinen omaan malmiin perustuvan litiumhydroksidin tuottaja. Kyseessä on ainutlaatuinen hanke, jolla varmistetaan vihreässä siirtymässä välttämättömän litiumin saantia ja Euroopan omavaraisuutta kriittisissä raaka-aineissa, toteaa Hannu Hautala.

Lue koko uutinen: Keliberin litiumhankkeen rakentaminen alkaa – investointi yli puoli miljardia euroa (keliber.fi)

Keliberin litiumhanke animoituna 2022. Klikkaa kuvaa ja katso video Youtubesta.

Kokkolan kaupungin kehitysjohtaja Jonne Sandbergin mukaan Keliberin investointipäätös on merkittävä askel suomalaisen akkuarvoketjun rakentumiseen.

Akkukemia on Innokaupunki Kokkolan kehittämisen kärkiä, ja myös tällä työllä tullaan tukemaan teollisuuden kasvua ja edistämään uutta liiketoimintaa ja teollisuuden vientiä.

Innokaupunkien tavoitteena on vauhdittaa elinkeinoelämän uudistumista ja edistää kestäviä elintapoja kaupunkiympäristöissä. Nostamme esiin yritysuutisia, jotka sopivat yhteen Innokaupunkien kehittämisen kärkialojen ja tavoitteiden kanssa.

Kokkolan kehittämisen kärjet