Joensuuhun avataan Photonics Center

Photonics Centerin avajaiset
Joensuun Photonics Centerin viralliset avajaiset käynnistävät fotoniikan viikon ohjelman. Photonics Centerin yhteiskäyttölaitteet ja Joensuun fotoniikan tutkimus ja koulutus ovat huippuluokkaa myös Euroopan tasolla.

Joensuun Photonics Centerin viralliset avajaiset ovat maanantaina 7. marraskuuta. Keskus vahvistaa Joensuun asemaa valtakunnallisena fotoniikan kärkikaupunkina.

Photonics Center luo Joensuuhun kasvavan fotoniikan yhteisön tarjoamalla yrityksille yhteiskäyttölaitteita, toimitiloja, puhdastiloja, osaajia ja verkostoja. Ensimmäisessä vaiheessa Photonics Centeriin sijoittuneiden yritysten joukossa on hiljattain vuoden fotoniikka-alan yrityksenä palkittu Dispelix sekä vauhdilla kasvava ALD-teknologiayritys Chipmetrics.

– Toimitilojen lisäksi yritykset voivat hyödyntää Photonics Centerin yhteydessä sijaitsevaa XR- ja spektrilaboratoriota sekä yhteiskäyttölaitteita, joita ei muualta Suomesta löydy. Yhteiskäyttölaitteet laajentavat Joensuun fotoniikan tarjontaa, sillä yritykset voivat nopeasti tehdä esimerkiksi mittauksia, prototyyppejä ja piensarjatuotantoa ilman kalliita investointeja. Toimialan kasvaessa hurjaa tahtia tarvitsemme toiminnan seuraavassa vaiheessa lisää muun muassa puhdastiloja sekä yhteiskäyttölaitteita, kertoo fotoniikkaliiketoiminnan kasvuohjelman ohjelmavastaava Juha Purmonen.

Nopeasti kasvavalla fotoniikan alalla tapahtuu Joensuussa paljon

Kaupungin erityisosaamiseksi on profiloitunut mikro- ja nanofotoniikka, jonka sovelluksia hyödynnetään esimerkiksi täydennetyn todellisuuden näytöissä ja erilaisissa mobiililaitteissa kuten e-kirjoissa ja urheilukelloissa. Sekä Photonics Finlandin että Euroopan optiikan seuran pääkonttorit sijaitsevat Joensuussa.

Alueella on jo yli kolmesataa fotoniikka-alan osaajaa sekä Suomen johtava fotoniikan koulutuskeskittymä. Yliopistotason fotoniikan tutkimusta ja koulutusta on Joensuussa järjestetty vuodesta 1970, ja ensi syksynä koulutustarjonta laajenee entisestään, kun yliopistossa käynnistyy fotoniikan diplomi-insinöörikoulutus. UEF:n fotoniikan laitos on mukana kansallisessa 8-vuotisessa Suomen Akatemian Photonics Research and Innovation PREIN -lippulaivassa, päävastuullaan fotoniikan vaikuttavuus.


Lisätiedot:
Juha Purmonen, kehityspäällikkö, Fotoniikkaliiketoiminnan kasvuohjelman ohjelmavastaava
+358 50 354 3832 juha.purmonen@businessjoensuu.fi

Kaikki artikkelit