Valtion ja yliopistokaupunkien innovaatiotoimintaa vahvistavat ekosysteemisopimukset ovat tuottaneet huomattavaa lisäarvoa toiminnan suuntaamiseen sekä yritysten, korkeakoulujen ja kaupungin välisen yhteistyön syventämiseen ja kaupunkien roolin vahvistumiseen. Väliarvioinnin mukaan kaupunkien tulisi kiinnittää loppukaudella huomiota etenkin yritysvaikuttavuuteen, korkean tavoitetason hankekokonaisuuksiin ja toiminnan strategiseen johtamiseen hankeportfolion avulla.
Lue TEMin tiedote: Valtion ja kaupunkien ekosysteemisopimuksista uutta voimaa innovaatioiden yhteiskehittämiseen – Työ- ja elinkeinoministeriö
Työ innovaatioekosysteemien kehittämiseksi on vauhdissa ja sopimuskausi on jo puolessa. Aikaa ei ole hukattavaksi, kun tavoitteena on kehittää kansainvälisen tason innovaatioympäristöjä, vauhdittaa lupaavia liiketoimintaekosysteemejä ja vahvistaa osaamista.
Olemme lukeneet vastajulkaistua väliarviointia huolellisesti. Ajattelemme, että meidänkin Innokaupunkien koordinaatiotiimissä on syytä lisätä vauhtia kaupunkien rinnalla. Nostamme tekstissä kolme asiaa väliarvioinnista, joihin aiomme vastata jo tänä vuonna tai ohjelmakauden loppuaikana.
Kansainvälinen yhteistyö, kuten kaikki muukin ekosysteemitekeminen, lähtee toimijoiden omasta kyvystä, halusta ja mahdollisuuksista. Koordinaation suunnasta voimme tunnistaa ja viestiä kansallisista kokonaisuuksista ja yhteisistä teemoista.
Konkreettisimmillaan tämä on vetovastuuteemojen rahoittamista ja niistä viestimistä. Mutta se on myös kansainvälisten rahoitusmahdollisuuksien tunnistamista ja ihmisten kokoamista kv-teemojen ympärille.
Temaattinen yhteistyö on yksi, ja tärkeä, suunta edistettäväksi. Toinen meille luonteva kulma on viedä Suomen tapaa kehittää innovaatioekosysteemejä ja toteuttaa kestävää kaupunkikehittämistä. Tässä kansainväliset vierailut, englanninkielinen uutiskirje ja erilaiset tapahtumat ovat tehtävälistallamme.
Tiedämme, että ekosysteemikehittäjät eri kaupungeissa haluavat luoda hankekokonaisuuksia ja hakea tukea EU:n instrumenteista. Ajattelemme, että Innokaupunkien kansallisen koordinaation tehtävänä on tuoda esille eri kansallisia ja EU-instrumentteja, jotka liittyvät kaupunkikehittämiseen tai TKI-toimintaan. Tätä työtä jatkamme ja syvennämme. Joskus pelkkä info ei riitä, vaan on hyvä kokoontua yhdessä miettimään, miten kannattaa reagoida johonkin hakuun tai rahoitusmahdollisuuteen. Verkostomme ansiosta on mahdollista pohtia yhdessä konsortioiden muodostamista tai rahoitusvälineen käytettävyyttä.
Ja kyllä, kv-rahoituksen saannin seuranta on suhteellisen työläs homma. Luulemme, että olemme löytäneet avaimet siihen, että 18 kaupunkia hoituu siinä missä yksikin. Kv-rahoituksen tavoite näkynee siis myös vaikuttavuusmallin puolella lähitulevaisuudessa.
Oli kyse sitten kansallisista tai kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista, olemme yhdessä luoneet Innokaupungeille toimivan ketjun välittää tietoa valtion tasolta aluetoimijoille. Hyödynnetään tämä!
Meidän koordinaatiotiimille on tosi merkityksellistä, että Innokaupunkien koordinaatiotyö on tuonut lisäarvoa kaupunkien yhteistyöhön. Väliarviointi toteaa, että koordinaatiotyötä on vahvistettava laajemman ja syvemmän yhteistyön vahvistamiseksi ja oppien jakamiseksi.
Väliarviointi kehottaa kaupunkeja ja Innokaupunkien koordinaatiota nostamaan esille ja viestimään syntyneistä tuloksista ja kertomaan esimerkkejä vaikuttavuustarinoista. Juuri niin! Vaikuttavuustarinoiden osalta olemme päässeet vasta vauhtiin. Tarkoituksenamme on jatkaa jo tehtyjen tarinoiden pohjalta ja laajentaa katsantoa jo keväällä uusiin kaupunkeihin ja uusiin vaikuttaviin tekoihin.
Suunnitelmissamme on myös viestiä temaattisesti kaupunkeja läpileikkaavista teemoista väliarvioinnin pohjalta. Helmikuussa aloitamme asiantuntijavetoisen Pitelemättömät-puheenvuorosarjan. Myös muuta uutta on tulossa. Jatkamme toki viestimistä muun muassa pian aloittavista uusista sekä vanhoistakin vetovastuuteemoista.