Ilmalaiva-droonit ovat uutta teknologiaa metsätiedon keräämisessä – Kolilla tutkittiin tuholaisten jälkiä
Tutkijat käyttivät miehittämätöntä ilmalaivaa tutkimuksessa metsätuhojen ehkäisemiseksi ja rajaamiseksi. Kuusivaltaisia metsiä tuhoavat hyönteiset leviävät vuosi vuodelta yhä pohjoisemmaksi.
Ilmalaivat ovat metsäalalla uutta teknologiaa ja käytössä Kolilla nyt ensimmäistä kertaa. Kirjanpainajakaarnakuoriainen on aiheuttanut alueella mittavia tuhoja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat kehittävät menetelmiä kirjanpainajatuhojen ennakointia ja hallintaa varten.
Tutkimuksessa käytetyn Kelluun ilmalaivat käyttävät polttoaineenaan vetyä, joten jopa 12 tunnin päivittäinen lento ei aiheuta ilmaan hiilidioksidipäästöjä. Kolilla ilmalaivaa on ohjattu Joensuusta käsin ilman näköyhteyttä.
– Lentämisestä vastaa autopilotti, ja tarkat kamerajärjestelmät kuvantavat ympäristöä tarkasti, kertoo Kelluun operatiivinen johtaja Jiri Jormakka.
Kelluun multispektriteknologialla varusteltu korkearesoluutioinen kuvaaja havaitsee alkavan kirjanpainajatuhon jo silloin, kun puissa ei näy vielä ihmissilmälle havaittavia muutoksia.
– Ilmalaivadroonit tuovat ketteryyttä ja nopeutta monitorointiin. Niillä voidaan lentää pilvien alla ja ne ovat vähäpäästöisempiä ja edullisempia kuin lentokoneet tai helikopterit. Etenkin autonomisia drooneja yhdistettyinä myös tekoälyyn voidaan hyödyntää laajasti tieteen ja yhteiskunnan käytössä. Kirjanpainajatuhojen hallinta on tästä oiva esimerkki, Paikkatietokeskuksen tutkimusprofessori Eija Honkavaara toteaa.
Lue koko juttu (sttinfo.fi)
Ilmalaivateknologian (drone) hyödyntäminen on hyvä esimerkki Innokaupunki-Joensuun metsä- ja fotoniikka-osaamisesta globaalien haasteiden ratkaisemisessa.