Tampereen ja valtion solmiman ekosysteemisopimuksen kehittämisen kärkiä ovat valmistavan teollisuuden teknologinen edelläkävijyys, rakennukset, energia ja infrastruktuuri sekä digitaaliset terveysratkaisut.
Rakennukset, energia ja infrastruktuuri -osiota toteutetaan Hiedanrannan uuden kaupunginosan toteusprojektissa. Alue halutaan toteuttaa kestävällä ja älykkäällä tavalla, josta syntyy uusi, elävä kaupunginosa. Hiedanrantaan on tulossa yli 20 000 asukasta, yli 10 000 työpaikkaa sekä sujuva raitiotieyhteys ja kohtuuhintaista asumista.
Tampereen kaupunki kehittää Hiedanrannan aluetta yhdessä omistamansa kehitysyhtiön kanssa. Kaupungille Hiedanranta on kestävän kaupungistumisen kehitysalusta.
– Pidän isona innovaationa sitä, että kaupunki toteuttaa tämänkaltaista projektia kehitysyhtiön kautta, sanoo Hiedanrannan kehitys Oy:n vastuullisuus- ja kehitysjohtaja Reijo Väliharju.
Uusien ratkaisujen kannalta on Väliharjun mukaan ensiarvoisen tärkeää, että kaupungin kehitysohjelma kokoaa kaupungin tavoitteet ja toiminnan yhdeksi kokonaisuudeksi. Kehitysyhtiö toimii aidosti markkinoilla ja pystyy toteuttamaan tavoitteita uudella tavalla. Kehitysyhtiön budjetti ei myöskään ole sidoksissa kaupungin budjettiin.
Hiedanrannan kehitysyhtiö on tehnyt sopimuksen kaupungin kanssa alueen kehittämisestä. Yhtiö omistaa maat ja vastaa yleisten alueiden rakentamisesta. Kehitysohjelman ohjausryhmässä on mukana kaupungin apulaispormestareita ja johtavia virkamiehiä, joten kaupungin johto on hyvin sitoutettu hankkeeseen.
Hiedanrannan Palvelut Oy:n toiminnan piiriin on suunniteltu mm. taideohjelmaa, asukkaiden yhteistoimintaa, yhteisiä harrastetiloja, yhteiskäyttöautoja jne. Reaaliaikainen rakennusten talotekninen data mahdollistaa muun muassa energian ja veden kulutuksen reaaliaikaisen mittaamisen. Tätä tietoa rikastamalla olisi mahdollista reaaliaikaisesti seurata rakennusten hiilipäästöjä.
Tampereen ekosysteemisopimuksen mukaisten kehittämishankkeiden rahoitushaku järjestettiin touko-kesäkuussa 2022. Hankkeet ovat käynnistäneet toiminnan ns. omalla riskillä ja toimivat täydellä teholla viimeistään syksyllä 2023 virallisten rahoituspäätösten myötä.
Sopimusta tukee lisäksi kolme Innokaupunkien valtakunnallista vetovastuuhanketta, joista yksi on “Suomalainen osaaminen globaalina suunnannäyttäjänä ja johtavana toteuttajana liikkuvien työkoneiden kaksoissiirtymässä” (SIX-PoE). Hankkeessa kehitetään tutkimustoimijoiden ja yritysten yhteistyön työkaluja kansallisesti sekä kansainvälisesti. Toinen vetovastuuhanke kehittää kansallista fotoniikka-alan ekosysteemiä ja kolmas digitaalisia terveysratkaisuja. Näistä hankkeista kerromme lisää syksyllä.
Innokaupunki Tampereen kehittämisen kärjet.