Fotoniikan ekosysteemi vahvistuu Joensuussa
Joensuussa on tehty fotoniikan tutkimusta yli 50 vuotta ja kaupunkiin on kehittynyt Euroopan tasolla merkittävä fotoniikan ekosysteemi. Photonics Centerin avajaisviikon tapahtumiin osallistui reilut 350 tutkijaa, yritysten edustajaa ja kaupunkilaista.
Fotoniikka eli valotiede on nopeasti kasvava teollisuuden ala, joka mahdollistaa ratkaisuja aikamme globaaleihin haasteisiin. Photonics Center luo Joensuuhun kasvavan fotoniikan yhteisön tarjoamalla yrityksille yhteiskäyttölaitteita, toimitiloja, puhdastiloja, osaajia ja verkostoja.
Ensimmäisessä vaiheessa Photonics Centeriin sijoittuneiden yritysten joukossa on hiljattain vuoden fotoniikka-alan yrityksenä palkittu Dispelix sekä vauhdilla kasvava ALD-teknologiayritys Chipmetrics.
Fotoniikan sovellukset mahdollistavat uusia innovaatioita ja tehokkaampia toimintatapoja monella toimialalla. Mikro- ja nanofotoniikan sovelluksia hyödynnetään esimerkiksi täydennetyn todellisuuden näytöissä ja erilaisissa mobiililaitteissa kuten e-kirjoissa ja urheilukelloissa. Lisäksi alueella on poikkeuksellisen vahva hyperspektrikuvantamisen osaamiskeskittymä.
Avajaisviikon tapahtumiin osallistui reilut 350 tutkijaa, yritysten edustajaa ja kaupunkilaista marraskuun alussa. Osana fotoniikan viikon ohjelmaa järjestettiin Forest&Photonics 2022 tapahtuma. Sen puheenvuoroissa nousi esiin erityisesti lidareiden eli valotutkien soveltaminen esimerkiksi metsäpalojen torjunnassa sekä puukuolemien seurannassa.
Joensuun asema fotoniikan Euroopan tason kärkikaupunkina vahvistui entisestään, kun professori Jyrki Saarinen Itä-Suomen yliopiston ja Photonics Finlandin toiminnanjohtaja Juha Purmonen valittiin Suomen edustajina Euroopan Unionin fotoniikan teknologia-alusta Photonics21:n Board of Stakeholdersiin.
Lue koko uutinen: Valoisaa tulevaisuutta rakennetaan yhdessä – Business Joensuu
Kuva: Fotoniikan viikolla oli mahdollisuus tutustua valotieteen sovelluksiin. Kuvaaja: Joni Andersin