Ekosysteemikoulu: “Parasta innovaatiokumppanuutta Oulussa”

13.12.2022 • Ekosysteemityö
Ouluhalli
Oulun Innovaatioallianssi kehitti palvelulupauksensa Vision Factoryn Ekosysteemikoulussa.

Siinä se nyt on. Kahteen – tai kolmeen – sanaan puristettuna Oulun ekosysteemisopimuksen sisältö: parasta innovaatiokumppanuutta. Puolen vuoden työmaa ja 30 ihmisen parviäly. Paras innovaatiokumppanuus on Oulun Innovaatioallianssin (OIA) kärkiohjelmien ja verkostojen lupaus yrityksille.

Kuten ekosysteemisopimus, myös innovaatioallianssi on pohjimmiltaan sopimus, jossa osapuolet sopivat yhteisistä päämääristä ja resurssien suuntauksesta. Sopimus on yhteinen julistus, mutta mitä OIA arkityönään tekee? Uuden sopimuskauden ja uusien tavoitteiden myötä heräsi tarve kirkastaa palveluita. Mihin yrityksiä tarkasti ottaen kutsutaan mukaan, kun heitä kutsutaan osallistumaan innovaatioallianssin toimintaan, ja mitä he siitä saavat? Alkutilanteessa vastauksia oli liki yhtä monta kuin vastaajiakin. Ekosysteemistä tuntui olevan hankala saada otetta. Oulun ratkaisuksi möhkäleongelmaan löytyi Vision Factoryn kehittelemä Ekosysteemikoulu. Kuten Ekosysteemikoulun opettaja Krista Keränen heti alkuun osoitti, ekosysteemi ei ole plantaasi, vaan se on vuorovaikutusten, verkostojen ja toimijoiden sademetsä.

Kulku viidakkoon on raivattava oksa kerrallaan. Ekosysteemikoulu antoi työkalut, suunnan ja sopivat määrämitat etenemiseen. Unohtamatta tarpeen mukaan reippaita potkuja koululaisten takalistoon. Ketkä ovat ekosysteemin sidosryhmät? Ketkä heistä ovat sisäkehällä ja ketkä ulommalla kehällä? Mitä he tarvitsevat? Mitä heille voidaan tarjota? Mitä arvoa tuotetaan? Kuka sitä tuottaa? Miten? Suorien yhden lajin puurivien kanssa nämä metsätyöt olisivat kyllä olleet helpompia.

Paras innovaatiokumppanuus tarkoittaa ketteriä ratkaisuja yhdessä tekemällä. Innovaatioallianssi tunnistaa nenä pitkällä digitalisaation ja datatalouden mahdollisuuksia ja ennakoi yritysten osaamistarpeita. Yrityksiä kutsutaan yhteiskehittämään palveluitaan ja kiihdyttämään tuotekehitystä kumppaneiden kanssa. Yritysten käytössä ovat pilotointi- ja testauspalvelut sekä monenlaiset kokeilu- ja kehitysalustat. Innovaatioallianssi myös rakentaa yhteistyöverkostoja, hankkeistaa kehittämistarpeita, viestii ja tuottaa innovaatiotapahtumia. Tekemistä ekosysteemissä riittää, mutta Ekosysteemikoulun penkkien kuluttamisen jälkeen suunta on selkeämpi.

Lisätietoja:

Maria Vuorensola
ohjelmapäällikkö

Pirjo Koskiniemi
yritysekosysteemit

etunimi.sukunimi@businessoulu.com

Oulun innovaatioallianssi

Innokaupunki Oulun kehittämisen kärjet

Kaikki artikkelit