Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteisen innovaatio-ohjelman HEVin vaikuttavuuseminaari 25.4.2024 tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden tarkastella innovaatioekosysteemien vaikuttavuutta eri konteksteissa ja näkökulmista aina systeemisestä muutoksesta konkreettiseen hankeportfolioon. Nykyajan kehittämishaasteita kannattaa tarkastella ilmiö-näkökulmasta ja vaikuttavuuden mittaamisen tulee olla dynaamista ja kehittävää, totesivat seminaarin asiantuntijavieraat.
Vaikuttavuus syntyy useista eri tekijöistä, joten sen arviointikin on kompleksista ja monitasoista. Lähtökohtana on, että elämme VUCA-maailmassa (volatility, uncertainty, complexity, ambiguity) (Bennett et al., 2014), jossa päätöksentekoon tarvitaan uudenlaisia lähestymistapoja.
SITRAn vaikuttavuuden johtava asiantuntija Rose Thompson Coon korosti esityksessään epälineaarisuuden merkitystä, systeemiajattelun keskeisyyttä ja monimenetelmämallien avulla tehtävää, eteenpäin katsovaa vaikuttavuuden arviointia. Epävarmuuden ajassa, jota tutkijat kutsuvat myös post-normaaliksi ajaksi, myös innovaatiotoiminnan ympäristö muuttuu nopeasti. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtava asiantuntija Valtteri Laasonen painotti suomalaisen innovaatiopolitiikan merkittävää muutosta; aluekehittäminen tapahtuu yhä enemmän innovaatioekosysteemien kautta, jotka perustuvat yhteiskunnallisiin haasteisiin tai ilmiötason muutostrendeihin.
Synesis Oy:n Tomi Lamppula ja STE Analyticsin Minna Soittila esittelivät systeemisen Innovisions-työkalun, joka on konkreettinen esimerkki siitä, miten HEVi-hankkeiden ekosysteemien elinvoimaa voidaan arvioida koko ajan, dynaamisesti.
Lue koko blogi: Miten innovaatioekosysteemien vaikuttavuutta mitataan? | Business Vantaa
Tilaisuuden materiaalit: HEVin ekosysteemiseminaari: Vaikuttavuus innovaatioekosysteemeissä – HEVi – Helsinki+Espoo+Vantaa – Innovations (hevinnovations.fi)