
Klusterikehittämisen keittokirja kokoaa yhteen klusterikehittämisen hyvät käytännöt, reseptit ja kehittämisen karikot kaikille klustereissa ja klustereiden kanssa työskenteleville. Kirja on tarkoitettu yrityksissä ja julkisissa yhteisöissä toimiville sekä TKI-toimijoille ja opiskelijoille, poliittisille päättäjille sekä virkamiesjohdolle ja kaikille klusterityöstä kiinnostuneille.
Mitä ovat yritysklusterit ja miten julkinen organisaatio voi tukea klusteritoimintaa? Entä millainen klusteritoiminta on aidosti vaikuttavaa? Klusterikehittämisen keittokirja tarjoaa klusteri- ja ekosysteemikäsitteille täsmentävät ajankohtaiset määritelmät ja kokoaa yhteen klusteri-, ekosysteemi- ja verkottuneen toiminnan pääpiirteitä.
– Klusteri on sekä konsepti että taloustieteellinen ilmiö. Klusterin toimijoita yhdistää yleensä sama maantieteellinen sijainti sekä toimiala. Se on usein monipuolisempi ja suljetumpi kuin ekosysteemi ja siinä on yhteisjohtamisen ajatus sisällä, summaa julkaisun kokoamiseen osallistunut asiantuntija Riina Korhonen.
Projektipäällikkö Jari Koivisto Business Vantaalta kertoo kirjan tekijöiden tutustuneen paikan päällä eri puolilla Suomea 24 organisaation toimintaan. He kysyivät yrityksiltä toimivan klusterin reseptejä. Kirjaan he kokosivat 28 reseptiä ja myös kehittämisen sudenkuoppia.
– Reseptejä on jo hyödynnetty Business Vantaan uusissa logistiikan, korkean teknologian ja ruoka-alan klustereissa, Koivisto kertoo.
Kirjassa käsitellään myös klusterikehittämisen vaikuttavuuden arviointia. Klusteritoiminnan vaikuttavuuden mittaaminen on vielä alkutaipaleella. Keittokirja tarjoaa katsauksen siihen, millainen klusteritoiminta näyttäytyy hyödyllisenä ja millaisia mittaamisen tapoja on jo käytetty.
Julkaisu on toteutettu osana Vantaan kaupungin toteuttamaa Vaikuttavat ekosysteemit – tuloksellisen klusterikehittämisen reseptit -hanketta, joka toteutettiin vuosina 1/2024–12/2025. Hanke on osa HEVinnovations-ohjelmaa sekä Innokaupunki-verkostoa.