Nätverksarbetet för digital hälsa fortsätter med internationalism

Målet om samarbete och föregångare inom branschen i Finland och internationellt uppnås när nätverket för digital hälsa fortsätter nätverkssamarbetet som en del av tillväxtprogrammet för hälso- och välfärdsbranschen.

För att det ska uppstå nya digitala hälsoundersökningar och internationella framgångssagor förutsätts kontinuerligt samarbete mellan det offentliga, privata och forskningen. Det har inte tidigare funnits någon sådan samarbetsstruktur i Finland.

Under de senaste två åren har man berett ärendet genom att bearbeta nätverkets verksamhetsidé inom Innostädernas projekt för ledningsansvar. Nätverket samlade synpunkter från välfärdsområdena, företagen och forskningen för att utveckla nya lösningar och samarbete. De olika aktörsgruppernas behov var som väntat olika, men det fanns också gemensamma faktorer.

Företag inom den digitala hälsobranschen skulle ha nytta av bland annat regleringskompetens, samarbetspartner och stöd för internationalisering. Välfärdsområdena ansåg det nödvändigt med lättillgänglig information om befintliga digitala lösningar samt utvecklings- och forskningspartner och -möjligheter. Forskarna skulle i sin tur dra nytta av stödet för nätverkande och byggande av stora projekt.

– Utöver denna trepartsgrupp har även myndighetsaktörerna en viktig roll som möjliggörare av samarbete. Den komplicerade regleringsmiljön gör det svårare att utveckla och kommersialisera lösningarna, och det finns fortfarande utmaningar till exempel med att använda hälsodata och testa medicintekniska produkter, berättar projektchef Veera Virta vid Uleåborgs universitet.

Högskole- och stadsutvecklarna i Uleåborg, Tammerfors, Åbo, Kuopio samt huvudstadsregionen rapporterar resultaten av beredningsprojektet till arbets- och näringsministeriet och social- och hälsovårdsministeriet.

Inhemsk kompetens för internationella marknader

De som byggde upp nätverket fick glada nyheter i början av året; det avslutade arbetet får en fortsättning genom SHM:s beslut som en del av det nationella tillväxtprogrammet för hälso- och välfärdsbranschen.

DigiFinland Oy och Uleåborgs universitet ansvarar under ledning av SHM för genomförandet av åtgärden. I projektgruppen ingår även Business Finland och Terveysteknologia ry.

I den nya samarbetsformen tar man först särskilt tag i behovet av internationalisering, där man vill utveckla exporten av i synnerhet inhemsk kompetens.

– I det fortsatta projektet fokuserar vi bland annat på teknikassisterande tjänster och lösningar för äldre samt utnyttjande av data och artificiell intelligens för att främja internationellt samarbete och exportmöjligheter, berättar professor Jarmo Reponen vid Uleåborgs universitet.

Syftet är också att tillsammans bygga upp ett koncept för hur man erbjuder Finlands kompetens till internationella partner, besök och delegationer.

– Andra behov och uppgifter som framkommit i projektets verksamhet har inte glömts bort, utan vi granskar även möjligheterna att främja dem, säger Veera Virta.

Finansiering för samordning av nätverket erhålls i detta skede fram till slutet av regeringsperioden, men vilja och planer finns att bygga upp en permanent nätverksverksamhet.

Mer information:

Loppuraportti – Digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian kansallinen osaamisverkosto : Innokaupunkien digitaalisen terveyden teemavetovastuuhanke 2023–2024 – Valto

SHM: Finland samlar sin digitala know-how på hälsoområdet för den internationella marknaden

Digital hälsa är ett av Innostädernas ledningsansvarsteman. Det tematiska samarbetet sammanför städernas resurser och främjar spridningen av god praxis och internationellt samarbete och investeringar. Målet är att påskynda förnyelsen av näringslivet och ibruktagandet av hållbara lösningar i städerna. Innostäderna stöder innovationer, tillämpar forskning och experiment.

Denna artikel är den tredje och sista delen som berättar om projektet Digital hälsa.

Föregående delar: Uppstår det ett kompetensnätverk för digital hälsa i Finland? – Innokaupungit